Kategoria: Tajemnice natury

Kurkuma przyprawa czy lek?
Kurkuma źródło kurkuminy. Kurkuma (Curcuma longa) lub Ostryż długi», zioło znane i występujące powszechnie na terenach Azji Połud. Wschodniej od ponad 5 tys. lat. Nazywane też ostryżem długim, żółcieniem, szafranicą. Jego intensywnie żółty kolor spowodował, że wykorzystywana była i jest Kurkuma jako barwnik spożywczy, dodatek i przyprawa smakowa do potraw.Read More

Cudowny olejek pichtowy, wszystkie jego tajemnice :)
Olejek Pichtowy(łac. Oleum Abies Sibiricae) z syberyjskiej jodłybiałokorej – drzewa zdrowia . Stosowanie tego małego cudu natury to między innymi świetny, domowy sposób na katar i przeziębienia. Jesień , szaruga, wiatr i deszcz . Pora to jak znalazł dla wirusów i bakterii nieustannie atakujących nasze organizmy. Natura nie pozostawi nas bezRead More
Mumio- „łzy płaczących olbrzymów”
Mumio himalajskie. Shilajit Mumio – płaczące skały, ich łzy są zaklęte w żywicy, gęstej, brunatnej substancji. Wymagasz wzmocnienia kości i regeneracji tkanek, odczuwasz chroniczne zmęczenie po wysiłku , masz słabe kości, narzekasz na brak energii, masz problemy z kondycją? Mumio to twoje rozwiązanie. Shilajit Mumio»(tu zawsze dobra cena!) to najstarsza substancjaRead More
Mastika- żywica niezwykła w walce z Helicobacter Pylori
Mastika Pistacia lentiscus »(tu kupisz w dobrej cenie) to niezwykła żywica występująca na wyspie Chios na Morzu Egejskim. Jest ona wydzielana przez drzewo o wiecznie zielonych liściach. Nazywana bywa „Łzami Chios„. Posiada żółtą barwę , gorzkawy posmak i niezwykły aromat. Wycieka z drzewa w postaci kleistej żywicy. Jej działanie znaneRead More

Malwa czarna kwiat niezwykły
Słów kilka o Malwie czarnej. Malwa czarna (Flos Malvae) suszone kwiatki 🙂 Malwa czarna Althea rosea var. nigra »zwana też ślazem czarnym, ślazem ogrodowym, prawoślazem ogrodowym, topolówką . Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie też można ją spotkać w stanie dziko rosnącym. Wszystkie ziółka należące do tej rodzinyRead More
Chmiel szyszki
Chmiel (Humulus lupulus) – to roślina należąca do bylin pnących o sercowatych, szorstkich liściach. Kwitnie od czerwca do sierpnia, w postaci charakterystycznych zielonych szyszek. Stąd nazwa Szyszki chmielu. Szyszki chmielu mają zastosowanie nie tylko w przemyśle piwowarskim, ale przede wszystkim są cenionym surowcem zielarskim. Ich działanie ma wpływ na systemRead More

Co nieco o melisie…
Melisa (Melissa officinalis)- zwana również matecznikiem, pszczelnikiem, rojownikiem lekarskim,to bylina o gałęzistej łodydze , wydziela charakterystyczny zapach cytryny. Ponoć Melisa była, wedle starożytnych podań, nimfą leśną. Zakochana w Zeusie, bez wzajemności 🙁 usychała z tęsknoty, aż poirytowany Bóg Zeus zamienił ją w pszczołę. Kiedy pszczółka zmarła, z jej pszczelej postaciRead More

Róża
Róża ( Rosa canina) Róża zwana również dziką różą , różą polną, nieszpółką, jest krzewem o pięknych różowych, delikatnych kwiatach wydzielających upajający , słodki zapach i czerwonych owocach. Krzew dzikiej róży broni dostępu do swoich darów, wypuszczając ostre , kłujące kolce. Płatki róży do znakomity surowiec do przygotowaniaRead More
Brokuły, dlaczego warto je jeść?
Brokuły. niektórzy za nimi przepadają , a niektórzy odwracają od nich wzrok. A przecież jest to jedno z najbardziej cennych warzyw. Jego wspaniałe własności stosunkowo niedawno zostały odkryte. Zawarty w nich Sulforaphan » jest substancją pozwalającą na zminimalizowanie zachorowania na raka, z powodzeniem stosowany być może w schorzeniach stawów iRead More