Kategoria: Tajemnice natury

Kurkuma przyprawa czy lek?

Kurkuma źródło kurkuminy. Kurkuma (Curcuma longa) lub  Ostryż długi»,  zioło znane i występujące powszechnie na terenach Azji Połud. Wschodniej od ponad 5 tys. lat. Nazywane też ostryżem długim, żółcieniem, szafranicą.  Jego intensywnie żółty kolor spowodował, że wykorzystywana była i jest Kurkuma jako barwnik spożywczy, dodatek i przyprawa smakowa do potraw.Read More

Cudowny olejek pichtowy, wszystkie jego tajemnice :)

Olejek Pichtowy(łac. Oleum Abies Sibiricae)  z syberyjskiej jodłybiałokorej – drzewa zdrowia . Stosowanie tego małego cudu natury to między innymi świetny, domowy sposób na katar i przeziębienia. Jesień , szaruga, wiatr i deszcz . Pora to jak znalazł dla wirusów i bakterii nieustannie atakujących nasze organizmy. Natura nie pozostawi nas bezRead More

Mumio- „łzy płaczących olbrzymów”

Mumio himalajskie. Shilajit Mumio – płaczące skały, ich łzy są zaklęte w żywicy, gęstej, brunatnej substancji. Wymagasz wzmocnienia kości i regeneracji tkanek, odczuwasz chroniczne zmęczenie po wysiłku , masz słabe kości, narzekasz na  brak energii, masz  problemy z kondycją? Mumio to twoje rozwiązanie. Shilajit Mumio»(tu zawsze dobra cena!) to najstarsza substancjaRead More

Mastika- żywica niezwykła w walce z Helicobacter Pylori

Mastika Pistacia lentiscus »(tu kupisz w dobrej cenie)  to niezwykła żywica występująca na wyspie Chios na Morzu Egejskim. Jest ona wydzielana przez drzewo o wiecznie zielonych liściach. Nazywana bywa „Łzami Chios„. Posiada żółtą barwę , gorzkawy posmak i niezwykły aromat. Wycieka z drzewa w postaci kleistej żywicy. Jej działanie znaneRead More

Malwa czarna kwiat niezwykły

Słów kilka o Malwie czarnej. Malwa czarna (Flos Malvae) suszone kwiatki 🙂 Malwa czarna Althea rosea var. nigra »zwana też ślazem czarnym, ślazem ogrodowym, prawoślazem ogrodowym, topolówką . Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie też można ją spotkać w stanie dziko rosnącym. Wszystkie ziółka należące do tej rodzinyRead More

Czystek spójrz co potrafi

Czystek ( cistus incanus) Niektórzy przeciwnicy ziół (wiadomo z jakimi kręgami biznesu związani) twierdzą iż czystek jest tylko „suplementem diety” , a więc nie może niczego wyleczyć . Idąc tym tokiem rozumowania gdyby większość specyfików ziołowych i naturalnych miało certyfikat „produkt leczniczy”, to na pewno mogłoby ewentualnie kogoś z czegośRead More

Chmiel szyszki

Chmiel (Humulus lupulus) – to roślina należąca do bylin pnących o sercowatych, szorstkich liściach. Kwitnie od czerwca do sierpnia, w postaci charakterystycznych zielonych szyszek. Stąd nazwa Szyszki chmielu. Szyszki chmielu mają zastosowanie nie tylko w przemyśle piwowarskim, ale przede wszystkim są cenionym surowcem zielarskim. Ich działanie ma wpływ na systemRead More

Co nieco o melisie…

Melisa (Melissa officinalis)- zwana również matecznikiem, pszczelnikiem, rojownikiem lekarskim,to bylina o gałęzistej łodydze , wydziela charakterystyczny zapach cytryny. Ponoć Melisa była,  wedle starożytnych podań, nimfą leśną. Zakochana w Zeusie, bez wzajemności 🙁 usychała z tęsknoty, aż poirytowany Bóg Zeus zamienił ją w pszczołę. Kiedy pszczółka zmarła, z jej pszczelej postaciRead More

Róża

Róża ( Rosa canina)   Róża zwana również dziką różą , różą polną, nieszpółką, jest krzewem o pięknych różowych, delikatnych kwiatach wydzielających upajający , słodki zapach i czerwonych owocach. Krzew dzikiej róży broni dostępu do swoich darów, wypuszczając ostre , kłujące kolce.   Płatki róży do znakomity surowiec do przygotowaniaRead More

Brokuły, dlaczego warto je jeść?

Brokuły. niektórzy za nimi przepadają , a niektórzy odwracają od nich wzrok. A przecież jest to jedno z najbardziej cennych warzyw. Jego wspaniałe własności stosunkowo niedawno zostały odkryte. Zawarty w nich Sulforaphan » jest substancją pozwalającą na zminimalizowanie zachorowania na raka, z powodzeniem stosowany być może w schorzeniach stawów  iRead More