Kategoria: Kuchenna magia
Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym
Dziś zaproponuję Wam przygotowanie potrawy, która nadaje się nie tylko na obiad codzienny, ale także na obiad proszony. 🙂 Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym (przepis autorski). Do przygotowania naszych pulpetów potrzeba nam będzie: około 1,20kg mielonej łopatki wieprzowej, lub wersja drobiowa-to 1,20kg udźca z indyka bez kości. 1/2 łyżeczki pieprzuRead More
Moje sery :)
Moje sery 🙂 Mleko mamy od przyjaciół a że nie chcemy aby nam się marnowało takie Dobro, Naturą pachnące, od krów znajomych, na łąkach okolicznych się karmiących, zdecydowałam się na „produkcję domową” serów podpuszczkowych. Jak to początki, nie do pokonania mi się zdawały być. Ale z każdym tygodniem, zapewniam serekRead More
Kwercetyna-tajemnica łupin z cebuli
Kwercetyna, oto kolejna cudowna substancja naturalna, odkryta ponoć „niechcący” 🙂 . Występuje w niektórych owocach i warzywach, (np. w aronii, w borówce czernicy, w skórkach winogron, pomidorach, cebuli) To niesamowity flawonoid, o niesłychanie mocnym działaniu. Bardzo dużo kwercetyny znajduje się w … łupinach cebuli, w tych łupinach, których całe stosyRead More
Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy i o kaszy…po prostu…
Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy po prostu… O kaszach i ich prozdrowotnym działaniu na nasze organizmy napisano już wiele. Dla mnie osobiście są inspiracją do przygotowywania przeróżnych potraw w kaszami w roli głównej. 🙂 Oczywiście mam na względzie nie tylko ichRead More
Cebulowa zupa-krem z cebuli , w sam raz na jesienne szarugi :)
Za oknem ziąb, deszcz, brr. Co by tu podać na obiad żeby rozgrzało i jednocześnie smacznym się okazać mogło. Otóż nie ma to jak cebula, a z cebuli wyczarować można gęsty i pożywny krem. Przepis jaki wymyśliłam nadaje się na 4-5 osób na dwa dni. Wywar : zRead More
Schab w majeranku i ziołach peklowany, z szynkowara..
Przedwiośnie całą gębą się rozpiera, przepychając to chmury, to deszczem obficie zraszając ziemię. Wiatrami nas smaga i to nie ciepłymi wcale. A Święta Wielkiej Nocy nieśpiesznie się zbliżają, dając nadzieję (jak to te Święta w zwyczaju mają) na Wiosnę prawdziwą. A mnie jak to czasami bywa u mnie, kulinarne inspiracjeRead More
“Chrustowanie”-czyli smażymy faworki :)
W karnawale nie może zabraknąć czasu na „chrustowanie” lub jak kto woli na smażenie faworków. 🙂 W moim domu tradycja to jedna z najsłodszych, pączki i faworki. „Wysmażam” je wedle receptury rodzinnej, odziedziczonej po mojej Babci. Cóż takiego jest nam potrzebne do tego przepisu ? Otóż musimy się zaopatrzyć wRead More