Kategoria: Garniec pełen smaków

Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym

Dziś zaproponuję Wam przygotowanie potrawy, która nadaje się nie tylko na obiad codzienny, ale także na obiad proszony. 🙂  Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym (przepis autorski). Do przygotowania naszych pulpetów potrzeba nam będzie: około 1,20kg mielonej łopatki wieprzowej, lub wersja drobiowa-to 1,20kg udźca z indyka bez kości. 1/2 łyżeczki pieprzuRead More

Barszcz czerwony, kiszony z buraków, przepis domowy

Od zawsze korzystam z tego starego, domowego przepisu, rodem jeszcze z czasów mojej Babci, na barszcz czerwony, cudownie aromatyczny zakwas buraczany, nie tylko na Wigilię. Duży słój szklany wyparzam. Wyparzam też gazę i zakrętkę. Przygotowuję 6-8 większych, twardych buraków. Przed zakupem “obwąchuję” 🙂 buraczki sprawdzając ich zapach. Powinien być świeży,Read More

ser z kurkumą i ziołami, ser napodpuszcze dojrzewający

Moje sery :)

Moje sery 🙂 Mleko mamy od przyjaciół a że nie chcemy aby nam się marnowało takie Dobro, Naturą pachnące, od krów znajomych, na łąkach okolicznych się karmiących, zdecydowałam się na „produkcję domową” serów podpuszczkowych. Jak to początki, nie do pokonania mi się zdawały być. Ale z każdym tygodniem, zapewniam serekRead More

kasza jęczmienna, z młyna, naturalna

Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy i o kaszy…po prostu…

             Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy po prostu… O kaszach i ich prozdrowotnym działaniu na nasze organizmy napisano już wiele. Dla mnie osobiście są inspiracją do przygotowywania przeróżnych potraw w kaszami w roli głównej. 🙂 Oczywiście mam na względzie nie tylko ichRead More

Cebulowa zupa-krem z cebuli , w sam raz na jesienne szarugi :)

    Za oknem ziąb, deszcz, brr. Co by tu podać na obiad żeby rozgrzało i jednocześnie smacznym się okazać mogło. Otóż nie ma to jak cebula, a z cebuli wyczarować można gęsty i pożywny krem. Przepis jaki wymyśliłam nadaje się na 4-5 osób na dwa dni. Wywar : zRead More

Schab w majeranku i ziołach peklowany, z szynkowara..

Przedwiośnie całą gębą się rozpiera, przepychając to chmury, to deszczem obficie zraszając ziemię. Wiatrami nas smaga i to nie ciepłymi wcale. A Święta Wielkiej Nocy nieśpiesznie się zbliżają, dając nadzieję (jak to te Święta w zwyczaju mają) na Wiosnę prawdziwą. A mnie jak to czasami bywa u mnie, kulinarne inspiracjeRead More

“Chrustowanie”-czyli smażymy faworki :)

W karnawale nie może zabraknąć czasu na „chrustowanie” lub jak kto woli na smażenie faworków. 🙂 W moim domu tradycja to jedna z najsłodszych, pączki i faworki. „Wysmażam” je wedle receptury rodzinnej, odziedziczonej po mojej Babci. Cóż takiego jest nam potrzebne do tego przepisu ? Otóż musimy się zaopatrzyć wRead More

Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.

Zapach pieczonego chleba, czyż ten zapach nie jest najwspanialszym aromatem utożsamianym z domem, ciepłem rodzinnym, bezpieczeństwem. Dla mnie to właśnie jest DOM. Popełniłam dziś chleb na zakwasie żytnim, z ziemniakami i kminkiem ». Zakwas żytni, wcześniej odkarmiony (u mnie to około 12 godzin od wyciągnięcia z lodówki) 3 razy poRead More

Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych. Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienieRead More

Ocet winny, domowy ocet z winogron

Ocet winny to jeden z produktów bez których trudno mi sobie wyobrazić domową spiżarnie 🙂 Używam go do przetworów, do marynowania serów, do „ścinania mleka”, do sałatek do…. 🙂 Zastosowań octu winnego jest tyle, ile fantazji kulinarnej posiadamy. 🙂 Najlepszy jest oczywiście domowy ocet winny, mam niezwykłe szczęście, że mojaRead More