Kategoria: Spowolnić czas
Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym
Dziś zaproponuję Wam przygotowanie potrawy, która nadaje się nie tylko na obiad codzienny, ale także na obiad proszony. 🙂 Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym (przepis autorski). Do przygotowania naszych pulpetów potrzeba nam będzie: około 1,20kg mielonej łopatki wieprzowej, lub wersja drobiowa-to 1,20kg udźca z indyka bez kości. 1/2 łyżeczki pieprzuRead More
Moje sery :)
Moje sery 🙂 Mleko mamy od przyjaciół a że nie chcemy aby nam się marnowało takie Dobro, Naturą pachnące, od krów znajomych, na łąkach okolicznych się karmiących, zdecydowałam się na „produkcję domową” serów podpuszczkowych. Jak to początki, nie do pokonania mi się zdawały być. Ale z każdym tygodniem, zapewniam serekRead More
Kwercetyna-tajemnica łupin z cebuli
Kwercetyna, oto kolejna cudowna substancja naturalna, odkryta ponoć „niechcący” 🙂 . Występuje w niektórych owocach i warzywach, (np. w aronii, w borówce czernicy, w skórkach winogron, pomidorach, cebuli) To niesamowity flawonoid, o niesłychanie mocnym działaniu. Bardzo dużo kwercetyny znajduje się w … łupinach cebuli, w tych łupinach, których całe stosyRead More
Kolegiata Grobu Pańskiego w Miechowie…refleksje po podróży w przeszłość
Odwiedzenie miechowskiej Bazyliki, polecam wszystkim kochającym Historię Polski, wierzących i zdystansowanych od Wiary, ale rozmiłowanych w pięknych, tchnących dawnymi wiekami miejscach. Kolegiata, wedle przekazów ufundowana została przez Rycerza Jaksę z Miechowa, w XII wieku. Postać historycznie udokumentowana, jeszcze oczekuje na dokładną swoją biografię. Co wiemy na pewno? Możnowładca należał zapewneRead More
Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy i o kaszy…po prostu…
Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy po prostu… O kaszach i ich prozdrowotnym działaniu na nasze organizmy napisano już wiele. Dla mnie osobiście są inspiracją do przygotowywania przeróżnych potraw w kaszami w roli głównej. 🙂 Oczywiście mam na względzie nie tylko ichRead More
Cebulowa zupa-krem z cebuli , w sam raz na jesienne szarugi :)
Za oknem ziąb, deszcz, brr. Co by tu podać na obiad żeby rozgrzało i jednocześnie smacznym się okazać mogło. Otóż nie ma to jak cebula, a z cebuli wyczarować można gęsty i pożywny krem. Przepis jaki wymyśliłam nadaje się na 4-5 osób na dwa dni. Wywar : zRead More
Wiosenne klimaty :)
Wiosna a gdzież ona ? bielą konwalii okraszona złotym podbiałem wyzłocona, w zieleni liści objawiona. Wiosna, a gdzież ona ? W naszych tęsknotach niespokojnych w mniszkowych łąkach i w bzach wonnych. Czyż nie tęsknimy nadaremnie? Wiosno bądź z nami i bądź we mnie. W naszych nadziejachRead More