Moje sery :)
Moje sery 🙂
Mleko mamy od przyjaciół a że nie chcemy aby nam się marnowało takie Dobro, Naturą pachnące, od krów znajomych, na łąkach okolicznych się karmiących, zdecydowałam się na „produkcję domową” serów podpuszczkowych. Jak to początki, nie do pokonania mi się zdawały być. Ale z każdym tygodniem, zapewniam serek całkiem pyszny można sobie zrobić. 🙂
Mając 5 litrów mleka, potrzebujemy około od 5-do 10 kropli podpuszczki ( do dostania w małych ilościach w sklepikach internetowych) tu np. sklep serowar.pl możemy też zastosować naturalny barwnik do serów Annato (roślina z Ameryki Południowej, Karaibów Arnota właściwa) 1-2 kropli.
Nasze mleko doprowadzamy do temp. 30-35 stopni i zakraplamy podpuszczką. Odpowiednio np. na
1 l mleka 1-2 kropli
2l mleka 2-4 kropli itd…
Mieszamy około 5 minut ruchem od dołu ku górze. Odstawiamy na 3-6 godzin. Po utworzeniu się skrzepu, tniemy go nożem pod skosem, na 1-2 cm prostokąty. Delikatnie odlewamy nadmiar serwatki i zalewamy wrzątkiem na 1 godzinę. Po godzinie skrzep przekładamy delikatnie na durszlak lub specjalne sito serowarskie, pokryte tetrą lub specjalną chustą serowarską.
Całość wkładamy do lodówki, do odcieknięcia na 12 godzin.
Po tym czasie nasz ser przekładamy do foremki, nakładamy dekiel i prasujemy pod obciążeniem około 10kg.
Przed prasowaniem, w trakcie przekładania skrzepu do formy, możemy warstwowo przesypać ser ulubionymi ziołami np. czarnuszką, kozieradką, kurkumą, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami, grubo tłuczonym pieprzem czy pieprzem Cayenne.
Prasowanie sera trwa kilka godzin. Po wyciągnięciu sera z formy (winien być twardy), osuszamy go najlepiej ręcznikiem papierowym i układamy na kratce. Ja dodatkowo owijam serek w ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Ser bez żadnych dodatków można po 3 dniach pokryć warstwą wosku i tak zabezpieczony ser może sobie leżeć, z każdym dniem robiąc się smaczniejszym. Chociaż u mnie nigdy długo nie leży.
Ser doskonale się trze na wiórka 🙂 po kilku dniach można go stosować do zapiekanek, tostów . Nadaje się do sałatek i sosów serowych. Jest bez chemii, bez dodatków, z naturalnego mleka.
Należy pamiętać, że przy wytwarzaniu sera trzeba zachować wyjątkową higienę i wszystkie naczynia powinny być wyparzone. 🙂