Agaricus Blazei Murill- pieczarka brazylijska

Agaricus Blazei- zwany po polsku “pieczarką brazylijską” lub pieczarką brunatną lub grzybem “słonecznym”, ze względu na jego złocisto brązowy kapelusz.

Jest niezwykle smacznym grzybem o delikatnym, migdałowym posmaku i nęcącym aromacie. Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa a zwłaszcza Brazylia. Na chwilę obecną najwięcej Agaricusa produkuje się w Japonii.

Agaricus Blazei od niedawna stał się moim ulubionym grzybem i nie tylko ze względu na jego walory kulinarne, ale przede wszystkim ze względu na niesamowite właściwości lecznicze i prozdrowotne.

Agaricus Blazei (tu kupisz)» po raz pierwszy został sklasyfikowany w 1945r przez mykologa Murilla, a jego własności przedstawił T.Furomoto w 1960r. Badania nad leczniczymi właściwościami Agaricusa rozpoczęły się w latach 60-tych XX wieku. Potwierdziły jego niezwykłe zdolności prozdrowotne.

W składzie Agaricusa znajdziemy:  cenne aminokwasy (kwasu glutaminowego i asparaginowego), witaminy  B1, B2, PP , minerały fosfor, potas, magnez. Pieczarka brazylijska bogata jest niezwykle w polisacharydy (beta glukany i proteoglikany), izoflawonoidy.

Najcenniejszym składnikiem są Beta Glukany o niezwykłych właściwościach.

Agaricus Blazei jest wykorzystywany w:

  • profilaktyce nowotworowej u osób zagrożonych wysokim ryzykiem
  • w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym. Między innymi alergii.
  • w zagrożeniach zapadalnością na infekcje bakteryjno- wirusowe
  • pomocniczo w terapiach nowotworowych
  • przy spadkach odporności
  • w zwalczaniu patogenów
  • w zaburzeniach glikemicznych (reguluje poziom cukru)
  • Agaricus skuteczny jest w ożywianiu perystaltyki jelit
  • poprawia funkcje dróg żółciowych
  • obniża ciśnienie krwi, zwalcza cholesterol i trójglicerydy
  • zapobiega arteriosklerozie tętnic (miażdżyca)

Ekstrakt z Agaricus Blazei wykazuje ponadto działanie:

  1. Przeciwastmatyczne

  2. Antyalergiczne
  3. Przeciwwirusowe
  4. Przeciwbakteryjne
  5. Immunomodulujące
  6. Przeciwnowotworowe
  7. Antyutleniające

Grzybek (Pieczarka Brazylijska), jest stosowana w profilaktyce i wspomagająco w zwalczaniu komórek nowotworowych :

  • jajników
  • prostaty
  • białaczki
  • płuc
  • mięsaka
  • szpiczaka

Agaricus Blazei okazuje się być niezwykłym grzybkiem, o wspaniałych, dobroczynnych i prozdrowotnych zdolnościach dla naszych organizmów. Co jest również interesujące, można go skutecznie łączyć np z grzybkiem Reishi (Ganoderma lucidum) zwanym również Laskownicą lśniącą z grzybkami Maitake, Hericjum (Soplówka jeżowata) czy też Shiitake, zwiększając tym samym spektrum działania.

MG

 

 

 

 

Bibliografia:

Biedron R., Tangen J.M., Maresz K. i in., Agaricus blazei Murill – immunomodulatory properties and health benefits, Functional Foods in Health and Disease 2012, nr 2 (11), s. 428–447.

Ley B.M., Medicinal Mushrooms for Immune Enhancement: Agaricus Blazei Murill. Discover the Beta Glucan Secret, Detroit Lakes 2001, s. 13–29.

 

Lisiecka J., Sobieralski K., Siwulski M. i in., Pieczarka brazylijska Agaricus brasiliensis (Wasser et al.) – właściwości oraz warunki uprawy, Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus 2013, nr 12 (1), s. 27–40.

Hetland G., Johnson E., Lyberg T. i in., The Mushroom Agaricus blazei Murill Elicits Medicinal Effects on Tumor, Infection, Allergy, and Inflammation through Its Modulation of Innate Immunity and Amelioration of Th1/Th2 Imbalance and Inflammation, Advances in Pharmacological Sciences 2011, doi: 10.1155/2011/157015.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.