Cebulowa zupa-krem z cebuli , w sam raz na jesienne szarugi :)
Za oknem ziąb, deszcz, brr. Co by tu podać na obiad żeby rozgrzało i jednocześnie smacznym się okazać mogło.
Otóż nie ma to jak cebula, a z cebuli wyczarować można gęsty i pożywny krem.
Przepis jaki wymyśliłam nadaje się na 4-5 osób na dwa dni.
Wywar :
z marchewek szt 4
pietruszki szt 2
selera całego jeśli mały i ½ jeżeli zaś duży
3-4 ziemniaków
soku z 1 cytryny
1 łyżki masła
1 szklanki wina białego.
Wody około 2-2,5l .
Cebuli, jako głównego składnika około 1,5kg (u mnie zawsze dużo 🙂 ).
Cebulkę siekamy i blanszujemy na oliwie z odrobiną masła, do zeszklenia.
Dodajemy do wywaru i podgotowujemy.
Wszystko (razem z warzywami) miksujemy na krem, dodając jednocześnie 1 kubeczek śmietany (duży) 12%.
Przyprawiamy szczyptą :
gałki muszkatołowej
imbiru mielonego lub świeżo startego
białego pieprzu» (szczypta prawdziwa)
płaska łyżeczką kurkumy»
1 łyżką ziół prowansalskich.
Podawać możemy z prażonymi ziarnami i orzeszkami, lub tartym żółtym serem i zieleniną.
Przepis sprawdzony w jesienno-zimowe przenikliwie zimne dni 🙂 🙂
Smacznego 🙂
Zobacz też jak zrobić zupę z czosnku 🙂 »http://zielarnia.com.pl/magiczna-zupa-z-czosnku-allium-sativum/
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.