Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym
Dziś zaproponuję Wam przygotowanie potrawy, która nadaje się nie tylko na obiad codzienny, ale także na obiad proszony. 🙂
Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym (przepis autorski). Do przygotowania naszych pulpetów potrzeba nam będzie:
około 1,20kg mielonej łopatki wieprzowej, lub wersja drobiowa-to 1,20kg udźca z indyka bez kości.
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
bułka tarka, lub rozmoczona bułka (zmielona)
2 jaja
zielona pietruszka (posiekana)
czerwona cebula 1 (drobno pokrojona)
sól
1 łyżeczka posiekanej żurawiny
2 łyżki wody
mąka
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki, delikatnie obtaczamy je w mące (nie za grubo) i układamy w kamiennym garnku lub naczyniu do zapiekania (najlepsze ceramiczne). Na dno wlewamy 3-4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Sos:
1 pęczek szczypiorku (pokrojony grubiej)
tarty świeży Imbir (około 3dkg)
świeżo zmielona kolendra (tu przyprawy bez chemii)» 1 łyżka stołowa
pieprz cytrynowy szczypta
ser żółty tarty około 15-20 dkg
2 małe kubeczki śmietany
Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy nasz sos na pulpeciki i ponownie zapiekamy. Przez około 10-15 minut bez przykrycia potem 15 minut pod przykryciem. Zapiekamy w temperaturze około 180 stopni.
Sposób podania zależy od Waszej fantazji, można z ziemniakami z wody i koprem, ogórkiem kiszonym, lub z ryżem i surówką z marchewki z pomarańczami i orzechami włoskimi, lub z kaszą i surówką z kapusty kiszonej. Jak kto lubi 🙂 🙂 🙂
Smacznego 🙂
MG
2 komentarzeto Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
Wyglądają przepysznie 🙂
🙂 🙂