Ocet winny, domowy ocet z winogron

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Ocet winny to jeden z produktów bez których trudno mi sobie wyobrazić domową spiżarnie 🙂

Używam go do przetworów, do marynowania serów, do „ścinania mleka”, do sałatek do…. 🙂

Zastosowań octu winnego jest tyle, ile fantazji kulinarnej posiadamy. 🙂

Najlepszy jest oczywiście domowy ocet winny, mam niezwykłe szczęście, że moja przyjaciółka ma winnych owoców krzewy i co roku na jesieni obdarza mnie obficie swoimi zbiorami.

Przepis na ocet winny jest przepisem rodzinnym. Zawsze zaczynam od wyparzenia słoja i gazy którą będzie nakryty. Całe owoce winogron , razem z gałązkami (ale owoce tylko zdrowe) umieszczam w słoju około 4 litrowym. Owoców nie myjemy, na nich najczęściej znajdują się pożyteczne drożdże, które spowodują fermentację naszych winogron. Każdą włożoną do słoja partię owoców dokładnie i energicznie rozgniatamy ubijakiem. Dodajemy cukier w proporcjach mnie więcej na 2,5 l winogron  od 1,5 do 2 łyżek cukru.

Nastaw winogronowy na ocet.

 

Gotową miazgę winogronową przykrywamy ściśle gazą tak aby nie dostawały się do wnętrza muszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze pokojowej. W pierwszych dniach będziemy obserwować fermentację w czasie której powstaje alkohol a widomym znakiem tej reakcji będą bąbelki i wyraźny aromat wina 🙂 . Po kilkunastu dniach z wina powstanie ocet winny.

Co kilka dni należy zamieszać naszą winogronową miazgę.

Często na wierzchu pojawia się białawy, gęsty nalot, to z reguły jest naturalne, są to bakterie octowe (pod warunkiem, że nie mają one charakterystycznie nieprzyjemnego,  zgniłego zapachu ).

Ocet z winogron, domowy

Po kilkunastu dniach ocet jest gotowy. Należy go zlać do butelek, można nasz ocet przecedzić przez gazę.

 

Mój zwykle jest na początku mętny, ale po jakimś czasie ładnie się klaruje. Przygotowuję sobie czysty ocet lub smakowy, np. dodając laseczkę cynamonu, gałązkę rozmarynu czy estragonu do butelek. Ocet winny, domowy dostarcza nam i witamin i minerałów. Jest prosty w wykonaniu, a mamy gwarancje, że jeśli jest „ulepszony” to tylko naturalnymi ziołami 🙂

 

 

MG

 

 

Ocet jabłkowy : http://zielarnia.com.pl/ocet-jablkowy-przepis-rodzinny/

3 komentarzeto Ocet winny, domowy ocet z winogron

  1. Berbla napisał(a):

    A na mojej pulpie winogronowej pojawiła się pleśń. Może za ciepło było, postawiłam blisko rurki z C.O.?

  2. Berbla napisał(a):

    A na mojej pulpie winogronowej pojawiła się pleśń:( Słoje postawiłam blisko rurki z C.O., może miały za ciepło, chociaż jeszcze mocno nie grzeją, ledwo ciepła ta rurka 🙁

    • Megi napisał(a):

      Jeżeli to klasyczna pleśń połączona z nieprzyjemnie gnilnym zapachem to niestey nastaw jest do wyrzucenia 🙁 Może nie wyparzyłaś dobrze łyżek czy też gazy którą przykryłaś słój? Temperatura to raczej nie przeszkadza w fermentacji. Pulpa może przybierać ciemniejszy kolor po wypłynięciu na górę słoja, ale to nie jest pleśń. A może winogrona były czymś skażone?

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
678