Ocet jabłkowy, przepis rodzinny

Do zrobienia octu jabłkowego» potrzeba nam około 1- 1,5 kg jabłek. Mówiąc szczerze , to robię tak, jak to robiła moja Babcia, to znaczy, że zbieram i ugniatam w słoju nie tylko jabłuszka (bez gniazd nasiennych) ale i skórki pozostałe z obierania jabłek do innych celów kulinarnych 🙂 . Jabłka muszą być czyste ! (dokładnie umyte). Zalewamy je wodą tak, aby były zakryte. Dodajemy od 4 – 6 łyżeczek kwiatowego miodu lub cukru.

ocet winyySC_0240Czasami jak mi był potrzebny intensywniejszy smak octu, dodawałam miodu spadziowego lub gryczanego. Przykrywamy wierzch słoja grubszą ściereczką lub gazą. Odstawiamy na około od 2-4 tygodni. Od czasu do czasu mieszamy zawartość, ja zawsze wyparzoną łyżką. Jeżeli ocet mamy gotowy, to zlewamy go butelek. Nie wolno używać octu, jeśli na wierzchu pojawi się pleśń! Wylać całą zawartość słoja. Winne z reguły są jabłka , po prostu zbyt naszpikowane chemią 😉

Często do butelek wkładam laskę cynamonu, lub imbir albo rozmaryn uzyskujemy wtedy octy o niepowtarzalnym aromacie i smaku 🙂

Miłego eksperymentowania 🙂

Zalety zdrowotne octu jabłkowego: http://zielarnia.com.pl/ocet-jablkowy-dzialanie-niezwykle-juz-od-czasow-naszych-babc/

MG

3 komentarzeto Ocet jabłkowy, przepis rodzinny

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.