Z aloesu, winko aloesowe według rodzinnego przepisu
Moja Babcia przyrządzała z aloesu ( swojego) winko aloesowe. Znakomite na odporność, oczyszczanie wiosenne organizmu, po chorobach na wzmocnienie organizmu.
Do tego celu bierzemy roślinki co najmniej 3 letnie a najbardziej doskonale to rośliny 5 letnie.
Przed ścięciem liści aloesowych, należy „przesuszyć” aloes (nie podlewać) przez około 10-14 dni.
Po tym okresie liście aloesu oczyścić dokładnie z kurzu. W mojej rodzinie odkładało się takie liście, zawinięte w lnianą ściereczkę w ciemne i suche miejsce, na jakieś 4-6 dni. Po tym okresie , aloes w ilości około ½ kg dokładnie blendujemy, przekładamy do szklanego słoja, zalewamy płynnym miodem i zalewamy 1 butelką czerwonego, wytrawnego wina. Słój zakręcamy. Całością mocno wstrząsamy. Jeżeli naczynie z nalewem jest z jasnego szkła, to nalewkę przechowujemy w ciemnym miejscu. Odstawiamy nalew na około 5- 6 dni. Po tym czasie można zlać do butelek.
„Winko aloesowe” spożywamy :
– w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie poi 1 łyżeczce jedną godz. przed planowanym posiłkiem
– w drugim tygodniu 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
U nas piło się owo „winko aloesowe” przez około 1-2 miesięcy.
Taka kuracja jest tylko z korzyścią dla naszego zdrowia, oczyszcza układ pokarmowy, „wysusza wrzody”, wzmacnia odporność przed jesienno-zimowymi atkami wirusów i bakterii. Dodaje energii, pomaga przetrwać „słabości wiosenne”, odtruwa po antybiotykach, a zawarta w nim biostymina przyjaźnie wspiera nasz układ odpornościowy. Pijmy zaten na zdrowie, byle z rozsądkiem ! 🙂
Oczywiście, osoby które prowadzą samochód muszą dostosować sposób zażywania aloesowej nalewki do swoich potrzeb 🙂 .
Domowy ocet jabłkowy 🙂 http://zielarnia.com.pl/ocet-jablkowy-przepis-rodzinny/
MG
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.