Ocet winny, domowy ocet z winogron

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Ocet winny to jeden z produktów bez których trudno mi sobie wyobrazić domową spiżarnie 🙂

Używam go do przetworów, do marynowania serów, do „ścinania mleka”, do sałatek do…. 🙂

Zastosowań octu winnego jest tyle, ile fantazji kulinarnej posiadamy. 🙂

Najlepszy jest oczywiście domowy ocet winny, mam niezwykłe szczęście, że moja przyjaciółka ma winnych owoców krzewy i co roku na jesieni obdarza mnie obficie swoimi zbiorami.

Przepis na ocet winny jest przepisem rodzinnym. Zawsze zaczynam od wyparzenia słoja i gazy którą będzie nakryty. Całe owoce winogron , razem z gałązkami (ale owoce tylko zdrowe) umieszczam w słoju około 4 litrowym. Owoców nie myjemy, na nich najczęściej znajdują się pożyteczne drożdże, które spowodują fermentację naszych winogron. Każdą włożoną do słoja partię owoców dokładnie i energicznie rozgniatamy ubijakiem. Dodajemy cukier w proporcjach mnie więcej na 2,5 l 1,5 – 2 łyżek cukru.

ocet wGotową miazgę winogronową przykrywamy ściśle gazą tak aby nie dostawały się do wnętrza muszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze pokojowej. W pierwszych dniach będziemy obserwować fermentację w czasie której powstaje alkohol a widomym znakiem tej reakcji będą bąbelki i wyraźny aromat wina 🙂 . Po kilkunastu dniach z wina powstanie ocet winny.

Co kilka dni należy zamieszać naszą winogronową miazgę.

Często na wierzchu pojawia się białawy, gęsty nalot, to z reguły jest naturalne, są to bakterie octowe (pod warunkiem, że nie mają one charakterystycznie nieprzyjemnego,  zgniłego zapachu ).

Po kilkunastu dniach ocet jest gotowy. Należy go zlać do butelek, można nasz ocet przecedzić przez gazę.

winog sloMój zwykle jest na początku mętny, ale po jakimś czasie ładnie się klaruje. Przygotowuję sobie czysty ocet lub smakowy, np. dodając laseczkę cynamonu, gałązkę rozmarynu czy estragonu do butelek. Ocet winny, domowy dostarcza nam i witamin i minerałów. Jest prosty w wykonaniu, a mamy gwarancje, że jeśli jest „ulepszony” to tylko naturalnymi ziołami 🙂

 

 

MG

 

 

Ocet jabłkowy : http://zielarnia.com.pl/ocet-jablkowy-przepis-rodzinny/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *