Ocet jabłkowy, działanie niezwykłe już od czasów naszych Babć :)

Ocet jabłkowy» to „eliksir zdrowia” jak mawiała moja Babcia. Aczkolwiek jak byłam mała, nie bardzo jakoś chciałam jej wierzyć. Smak wykrzywiał mi twarz i z niedowierzaniem przyjmowałam zapewnienia babci. Ale cóż, czas weryfikuje nam poglądy i okazuje się, że czar octu jabłkowego jest nadal aktualny. Cóż takiego ma w składzie ocet jabłkowy ? Otóż znajdują się w nim śladowe ilości witamin i pierwiastków i substancji mineralnych, takich jak : chlor, żelazo, fluor, miedź, sód, siarkę, krzem, potas, wapń, magnez. Jednak najcenniejsze to pektyny i bioflawonoidy, których działanie przeciw nowotworowe jest już powszechnie znane i cenione. Ponadto w occie jabłkowym można znaleźć witaminy B6, C, E, P, B2, B1, A, aminokwasy oraz kwas jabłkowy.

Wspomina o nim Hipokrates– uważany za ojca medycyny, twierdził on na przykład, że ocet jabłkowy skutecznie leczy wszelkiego rodzaju owrzodzenia.

Jak powstaje ocet jabłkowy? Powstaje na skutek reakcji fermentacyjnej jabłuszek , za pomocą bakterii octowych.

Po okresie fermentacyjnym, płyn o charakterystycznej, bursztynowo – złocistej barwie i intensywnym aromacie jabłek, to właśnie ocet jabłkowy. Nie muszę oczywiście nadmieniać, że najzdrowszy ocet to ten zrobiony w domu 🙂

ocet winyySC_0240Do najbardziej cenionych własności octu jabłkowego należy jego zdolność detoksykacji organizmu, czyli wiązania i wydalania toksyn. Ponadto jak podają stare zielniki 1 łyżka rano pobudza organizm do życia, dodaje energii. Ocet jabłkowy wspomaga odnowę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, bierze udział w procesach trawienia, oczyszcza układ pokarmowy, wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała (odchudzanie) ten walor octu jabłkowego był oczywiście, najbardziej ceniony przez nasze babcie 🙂

Badania wykazały, że ocet jabłkowy posiada również właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Dłuższe spożywanie octu jabłkowego przyczynić się może do likwidacji napadów migrenowych, alergii, trądziku, astmy czy dny moczanowej.

W medycynie ludowej używany był do łagodzenia objawów cukrzycowych, przeciwobrzękowo ponieważ wykazuje działanie diuretyczne, wskazany był w kamicy nerkowej.

Ocet jabłkowy ponadto obniża ciśnienie krwi, wykorzystywany jest wspomagająco przy refluksie żołądkowym , jedną z ważniejszych obserwacji jest fakt , iż ocet jabłkowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, likwiduje zgagę.

W alergiach zaleca się wypijanie 1 łyżki octu jabłkowego z miodem , codziennie rano przed posiłkiem. Profilaktycznie można go stosować 2 razy dziennie około 20 minut przed posiłkami. Na ¼ szklanki wody 1 łyżkę octu jabłkowego.

W chorobach skóry stosuje się ocet jabłkowy zwykle nierozcieńczony na miejsca chorobowo zmienione.

Oczywiście olbrzymie zastosowanie ma ocet jabłkowy w kuchni. Dodawany jest do majonezów, sosów, sałatek i surówek. Do zakwaszanie mleka przy wyrobie serów metoda domową 🙂 .

Jednym słowem nie wyrzucajmy resztek jabłuszkowych i jabłka używajmy nie tylko do szarlotki 🙂

Tu przepis na ocet jabłkowy :
http://zielarnia.com.pl/ocet-jablkowy-przepis-rodzinny/

MG

One Commentto Ocet jabłkowy, działanie niezwykłe już od czasów naszych Babć :)

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
732