Nasturcja-kwiat jadalny i leczniczy zarazem.
Nasturcja-kwiat jadalny i leczniczy zarazem.
Nasturcja – Tropaeolum majus L.- Nasturtium», niestety w moim ogródku jej nie znajdę. 🙁 Ale w wielu ogrodach kwiaty Nasturcji delikatnie się wychylają, by ciekawie rozglądać się wokół swych zielonych, okrągławych liści.
Pomarańczowe kwiaty zachęcają nas do zrywania ich i ozdabiania talerzy ze smakołykami. 🙂
Nasturcja jednakoż jak przystało na roślinkę miłą, stara się także być nam użyteczna w leczeniu naszych dolegliwości.
W jej składzie znajdziemy związki siarki w formie olejku gorczycznego jaki i w formie glikozydów siarkowych, fitoncydy, o silnym działaniu zabijającym bakterie, grzyby, wirusy, pierwotniaki, glikozyd (glikotropeolinę), karotenoidy, flawonoidy, wit.C.
Owoce i Liście Nasturcji stanowią świetną przyprawę ( jak niektórzy twierdzą tylko w stanie świeżym) ale można również suszyć liście i kwiaty czy nasiona Nasturcji, dodaje się ją do zup, mięs (np. tatara), ryb, dań z jaj, czy serów i wędlin.
Można owoce Nasturcji zamarynować w oliwie i occie winnym lub jabłkowym i spożywać jak kapary. 🙂
Ja dodaję oliwę, ocet winny, ziele angielskie, nieco rozmarynu, czosnek owoce (mogą być i liście) Nasturcji lub pędy (wierzchołki) odrobinę soli i cukru. Odstawiam na 2 tygodnie. Zalewam 1 szklanką wina białego. 🙂
- Nasturcja oprócz walorów smakowych i niezaprzeczalnie dekoracyjnych, ma niezwykłe własności lecznicze.
Wspomaga trawienie
działa żółciotwórczo i żółciopędnie
Wyciągi octowe zabijają pasożyty np. pchły, roztocza, wszy.
Syropy lub napary działają wykrztuśnie i odkażające na górne drogi oddechowego
hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów.
Odkaża drogi moczowe
odkaża jelita
stosuje się ją w grypie, przeziębieniach, zapaleniach oskrzeli (można łączyć np. z Tymiankiem»)
gorące napary czy maceraty podawane np. z miodem, poprawiają krążenie, rozgrzewają.
Nasturcja działa napotnie
p/bólowo
przyśpiesza przemianę materii
czyści krew
zapobiega kamicy żółciowej
reguluje wypróżnienia
działa przeciwpasożytniczo, poleca się wtedy Nasturcję spożywać na pusty żołądek. - Spirytusowe wyciągi lub nalewki na świeżym surowcu, służą do wcierania miejscowego. Przyczyniają się wtedy do:
poprawy przepływu limfy i krwi,
zmniejszają dolegliwości reumatyczne
zmniejszają obrzęki i wylewy podskórne po urazowe
Stosowana w postaci toniku lub spirytusowego wyciągu jest Nasturcja pomocna w leczeniu trądziku.
Można też do przemywania twarzy stosować napar z Nasturcji, a okłady ze świeżego ziela medycyna ludowa stosowała na leczenie czyraków, ran czy odleżyn.
Jak przygotować napar z Nasturcji ?
Napar możemy przygotować zarówno z suchego jak i ze świeżego ziela Nasturcji.
1-2 łyżek surowca zalewamy 1 szklanką wrzącej wody (może być mleko) dodajemy miodu i pijemy 2-3 razy w ciągu dnia w porcjach po 100-150ml. Stosujemy w przypadku zapalenia oskrzeli, kaszlu, chrypki, przeziębienia czy grypy.
Jak zrobić wyciąg spirytusowy z Nasturcji ?
Sporządza się go tylko ze świeżego ziela Nasturcji. W ten oto sposób : na 5 części alkoholu 40% lub spirytusu (70%) dajemy rozdrobnionego surowca z Nasturcji około 1 części.
Nasturcję zbieramy do połowy września, zbieramy kwitnące ziele. Suszymy w temperaturze około 40 stopni. Owoce zaś w 60 stopniach.
Uwaga: spożywania Nasturcji winny się wystrzegać osoby chorujące na wrzody i przewlekłe stany chorobowe nerek.
Nie podaje się dzieciom, a przedawkowanie prowadzi do białkomoczu.
MZ
Sporządzono na podstawie :
Zioła z Apteki Natury- Praca Zbiorowa
Medycyna Dawna i Współczesna- Dr Henryk Różański
Uwaga:
Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.