Brokuły, dlaczego warto je jeść?

Brokuły. niektórzy za nimi przepadają , a niektórzy odwracają od nich wzrok. A przecież jest to jedno z najbardziej cennych warzyw. Jego wspaniałe własności stosunkowo niedawno zostały odkryte. Zawarty w nich Sulforaphan » jest substancją pozwalającą na zminimalizowanie zachorowania na raka, z powodzeniem stosowany być może w schorzeniach stawów  i w leczeniu wrzodów. Niestety jest to substancja niezwykle wrażliwa na temperaturę i dlatego brokuły powinniśmy spożywać w postaci sałatek lub lekko tylko obgotowane. Dostępne też są na rynku gotowe preparaty zawierające czysty Sulforaphan .

IMG_5244

Ta propozycja jest dla osób nie szczególnie lubiących to niezwykłe warzywo 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.