Kategoria: receptury rodzinne

Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym
Dziś zaproponuję Wam przygotowanie potrawy, która nadaje się nie tylko na obiad codzienny, ale także na obiad proszony. 🙂 Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym (przepis autorski). Do przygotowania naszych pulpetów potrzeba nam będzie: około 1,20kg mielonej łopatki wieprzowej, lub wersja drobiowa-to 1,20kg udźca z indyka bez kości. 1/2 łyżeczki pieprzuRead More

Kwercetyna-tajemnica łupin z cebuli
Kwercetyna, oto kolejna cudowna substancja naturalna, odkryta ponoć „niechcący” 🙂 . Występuje w niektórych owocach i warzywach, (np. w aronii, w borówce czernicy, w skórkach winogron, pomidorach, cebuli) To niesamowity flawonoid, o niesłychanie mocnym działaniu. Bardzo dużo kwercetyny znajduje się w … łupinach cebuli, w tych łupinach, których całe stosyRead More

Cebulowa zupa-krem z cebuli , w sam raz na jesienne szarugi :)
Za oknem ziąb, deszcz, brr. Co by tu podać na obiad żeby rozgrzało i jednocześnie smacznym się okazać mogło. Otóż nie ma to jak cebula, a z cebuli wyczarować można gęsty i pożywny krem. Przepis jaki wymyśliłam nadaje się na 4-5 osób na dwa dni. Wywar : zRead More

Schab w majeranku i ziołach peklowany, z szynkowara..
Przedwiośnie całą gębą się rozpiera, przepychając to chmury, to deszczem obficie zraszając ziemię. Wiatrami nas smaga i to nie ciepłymi wcale. A Święta Wielkiej Nocy nieśpiesznie się zbliżają, dając nadzieję (jak to te Święta w zwyczaju mają) na Wiosnę prawdziwą. A mnie jak to czasami bywa u mnie, kulinarne inspiracjeRead More

“Chrustowanie”-czyli smażymy faworki :)
W karnawale nie może zabraknąć czasu na „chrustowanie” lub jak kto woli na smażenie faworków. 🙂 W moim domu tradycja to jedna z najsłodszych, pączki i faworki. „Wysmażam” je wedle receptury rodzinnej, odziedziczonej po mojej Babci. Cóż takiego jest nam potrzebne do tego przepisu ? Otóż musimy się zaopatrzyć wRead More

Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.
Zapach pieczonego chleba, czyż ten zapach nie jest najwspanialszym aromatem utożsamianym z domem, ciepłem rodzinnym, bezpieczeństwem. Dla mnie to właśnie jest DOM. Popełniłam dziś chleb na zakwasie żytnim, z ziemniakami i kminkiem ». Zakwas żytni, wcześniej odkarmiony (u mnie to około 12 godzin od wyciągnięcia z lodówki) 3 razy poRead More

Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)
Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych. Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienieRead More