Kategoria: Kuchenna magia
Bursztynowa nalewka
W moim domu Tato i Dziadek przygotowywali nalewkę na bursztynach. Pamiętam, że jako dzieci na wakacjach na morzem, zbierałyśmy bursztynki i część oddawałyśmy Tacie i Dziadkowi. A oto nasz rodzinny przepis na nalewkę bursztynową : potrzeba nam około 50g bursztynu surowego, nie obrabianego, po prostu surowego . Zalewamy surowiecRead More
Katary, przeziębienia, rodzinne przepisy…
Wziąć 2 łyżeczki majeranku, 2 czubate łyżeczki bzu czarnego, 1 łyżeczkę kwiatów dziewanny, zalać 1 i 1/2 szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem około 15 minut. Przecedzić, osłodzić prawdziwym sokiem malinowym, lub miodem gryczanym w rutynę bogatym, lub lipowym pić 3-4 razy dziennie przy katarach gwałtonych, przeziębieniach. Do tej rodzinnej metodyRead More

Serek żółty, domowy, z czosnkiem i oregano
Serek żółty zagrodowy, domowy. Taki ser robiła moja Babcia i ja staram sie tą tradycję podtrzymać. Serek zresztą można zrobić wedle smaku i upodobania. Do zrobienia musimy mieć 1,5 l mleka tłustego, świeżego (od krowy prawdziwej), a jeśli nie mamy dostępu do ” prawdziwej krowy” to mleko tylko z woreczków,Read More

Pierniczki staropolskie (adwentowe)
Czas na wypiekanie pierniczków adwentowych. Przepis pochodzi z annałów rodzinnych, chyba gdzieś z czasów XIX wieku. Piecze się je co roku, a ciasto zarabia do tygodnia wcześniej. Oto i przepis: 1 funt (około 400g) masła świeżo bitego. ( wystarczy 200g + około 2 łyżki stołowe), 0,5 garńca mąki białej,sianej przezRead More
Malinówka mojej babci…czyli nalewka najlepsza na malinach
Malinówka (nalewka na malinach) , poezja smaku, poprawia nastrój, rozgrzewa. Potrzeba nam 2,5 kg malin, najlepiej prosto z krzaczka, 0,5 l spirytusu, około 1-2kg cukru. Maliny zasypać cukrem, zamieszać drewnianą łyzką (najlepiej w słoju szklanym) nakryć gęstą gazą, odstawić na taki czas, jaki potrzebny będzie Waszym malinkom do puszczenia soku.Read More
Kiełbaska prawdziwa, domowa
Kiełbaska z prawdziwego mięska, taka nasza, rodzinna. Łatwa w zrobieniu. Naprawdę, to żadna trudność. Wypróbowaliśmy ją już wielokrotnie. Nawet do zrobienia w bloku. Lubimy raczej chude wędlinki to też do naszej domowej, wędzonej kiełbasy nie dajemy słoniny. Potrzeba nam będzie 1,4 kg mielonej, ładnej łopatki wieprzowej, około 0,6 kg doRead More
O chlebie
Cytat fragmentu przepięknego wiersza Leopolda Staffa o chlebie: „Wiecznie tak samo jak za czasów Piasta, po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży, zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta…” koniec cytatu. Leopold Staff

Dobry chleb
Dobry chleb Pieczenie chleba jest jak muzyka. Łagodzi obyczaje, przywraca harmonię. Dobry chleb to nasza energia, nasz podstawowy składnik pożywienia. Ale gdzie tu obecnie dostać prawdziwie dobry, uczciwie zrobiony chleb? Według mnie poprostu należy go sobie wypiec samemu. Można chleb upiec na drożdżach, można na zakwasie i nie są toRead More
Faworki Babci Anielci
Moja Babcia gospodynią była przednią. I chociaż pracowała zawodowo, znajdowała czas na popełnianie w swojej kuchni tych wszystkich cudowności kulinarnych . Jednym z takich słodkich cudów były jej „koniakowe ” faworki czyli u nas „chrust”. Oto co nam będzie potrzebne: 20 dkg mąki, szczypta soli, 2 g masła, 1 całeRead More