Bursztynowa nalewka
W moim domu Tato i Dziadek przygotowywali nalewkę na bursztynach. Pamiętam, że jako dzieci na wakacjach na morzem, zbierałyśmy bursztynki i część oddawałyśmy Tacie i Dziadkowi. A oto nasz rodzinny przepis na nalewkę bursztynową : potrzeba nam około 50g bursztynu surowego, nie obrabianego, po prostu surowego . Zalewamy surowiec jantarowy 0,5 l spirytusu 96% (spożywczego) . W ciepłe i ciemne miejsce odstawiamy na 14 dni. Po tym terminie nalewka nadaje się do użytku. Zabarwia się na kolor żółty i ma piękny aromat. Surowiec bursztynowy nigdy nie rozpuszcza się całkowicie. Można po raz wtóry go zalać spirytusem. I mamy po raz wtóry krople bursztynowe.
Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.