Pierniczki staropolskie (adwentowe)

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Czas na wypiekanie pierniczków adwentowych. Przepis pochodzi z annałów rodzinnych, chyba gdzieś z czasów XIX wieku. Piecze się je co roku, a ciasto zarabia do tygodnia wcześniej. Oto i przepis:

1 funt (około 400g) masła świeżo bitego. ( wystarczy 200g + około 2 łyżki stołowe), 0,5 garńca mąki białej,sianej przez sito (u nas to około 5 szklanek z kopką), 0,5 funta cukru (1 szklanka), 1 1/2 kwaterki miodu hreczanego (gryczany) (to jest około 1 szklanki miodu), 2 jaja całe świeżo niesione, do tego 3 żółtka, 🙂 korzennych przypraw nie żalować, a takich jak imbiru startego szczypt parę, cynamonu wonnego, gożdzików roztartych (u nas to gotowej przyprawy do pierników około 1,5- 2 opakowań), 4 łuty ciemnego kakao (u nas to 1 czubata  łyżka stołowa), 1/2  łuta sody białej (u nas to około 2 lyżeczek od herbaty) rozpuścić w odrobinie świeżego mleka.

Masło+cukier+miód podgrzać do rozpuszczenia zupełnego. Niegotować. Wymieszać dokładnie. Resztę składników zarobić z podgrzaną masą.

Dodać przyprawy. Można dosłodzić, ale z reguły pierniczki się lukruje, więc pod gust i smak zostawiamy.

Jeżeli ciasto jest za wolne dosypujemy mąki.

Ciasto przekładamy do ceramicznego (najlepiej) naczynia i odstawiamy do spiżarni (lodówki) na 2-5 dni. Przykrywamy wcześniej ściereczką.

Po tym czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremkami pierniczki, pieczemy w 180-200 stopni około10 minut. Smacznego 🙂

pierniczki

 

2 komentarzeto Pierniczki staropolskie (adwentowe)

  1. kika91 napisał(a):

    Pierniczki wyszly doskonale, przepisik juz skradlam 🙂 fajnie sie czyta, dobrze ze prztlumaczony na “nasze” 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
678