Pierniczki staropolskie (adwentowe)
Czas na wypiekanie pierniczków adwentowych. Przepis pochodzi z annałów rodzinnych, chyba gdzieś z czasów XIX wieku. Piecze się je co roku, a ciasto zarabia do tygodnia wcześniej. Oto i przepis:
1 funt (około 400g) masła świeżo bitego. ( wystarczy 200g + około 2 łyżki stołowe), 0,5 garńca mąki białej,sianej przez sito (u nas to około 5 szklanek z kopką), 0,5 funta cukru (1 szklanka), 1 1/2 kwaterki miodu hreczanego (gryczany) (to jest około 1 szklanki miodu), 2 jaja całe świeżo niesione, do tego 3 żółtka, 🙂 korzennych przypraw nie żalować, a takich jak imbiru startego szczypt parę, cynamonu wonnego, gożdzików roztartych (u nas to gotowej przyprawy do pierników około 1,5- 2 opakowań), 4 łuty ciemnego kakao (u nas to 1 czubata łyżka stołowa), 1/2 łuta sody białej (u nas to około 2 lyżeczek od herbaty) rozpuścić w odrobinie świeżego mleka.
Masło+cukier+miód podgrzać do rozpuszczenia zupełnego. Niegotować. Wymieszać dokładnie. Resztę składników zarobić z podgrzaną masą.
Dodać przyprawy. Można dosłodzić, ale z reguły pierniczki się lukruje, więc pod gust i smak zostawiamy.
Jeżeli ciasto jest za wolne dosypujemy mąki.
Ciasto przekładamy do ceramicznego (najlepiej) naczynia i odstawiamy do spiżarni (lodówki) na 2-5 dni. Przykrywamy wcześniej ściereczką.
Po tym czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremkami pierniczki, pieczemy w 180-200 stopni około10 minut. Smacznego 🙂
2 komentarzeto Pierniczki staropolskie (adwentowe)
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
Pierniczki wyszly doskonale, przepisik juz skradlam 🙂 fajnie sie czyta, dobrze ze prztlumaczony na “nasze” 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis się podoba i pierniczki się udały, pozdrawiam 🙂