Kategoria: receptury rodzinne

Pokrzywa, liście, pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa, jak ją zbierać, kiedy i jak suszyć ?

Pokrzywa (Urtica dioica)» jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Leczniczych przez duże „L”. Możemy samodzielnie nazbierać sobie pokrzywy, zrobić sok lub nalewkę, ususzyć lub wykorzystać kulinarnie 🙂 Kiedy zbieramy pokrzywę ? Pokrzywę zbieramy od kwietnia do maja (zależy od regionu). Przed zakwitnięciem. Kwitnienie pozbawia pokrzywę wielu substancji czynnych a wzbogacaRead More

Stary przepis domowy na syrop z kwiatów podbiału.

Potrzeba nam dużo kwiatków podbiału», zbieramy go w marcu, z dala od dróg i innych niezdrowych obiektów. Ciasno układamy w słoju przesypując cukrem (dużo). Odstawiamy w ciemne miejsce i ciepłe , żeby puścił nasz podbiał sok. Trwa to około 2,3 dni. Po tym czasie, cedzimy nasz sok mocno go odciskając.Read More

Moje wieczorne wypiekanie chleba …

Jest sobota. Piękny, drugi dzień kwietnia. Rano nastawiłam zakwas ( wyciągnięty uprzednio z lodówki). Dokarmiłam mąka razową , żytnią i wodą. W sam raz będzie na wieczór. Ja mam specyficzny klimat ponieważ i zakwas i ciasto i chleby rosną bardzo szybko. Po spacerze wiosennym, pod wieczór, ze słoika (1,2) wylewałRead More

Nalewka na lubczyku, lubczykówką zwana, dla miłości i trawienia…

“Lubczykówka dla miłości, dla trawienia, dla humoru polepszenia “ Nalewka na świeżych liściach lubczyku. Na nalewkę lubczykową, „lubczykówkę” potrzeba nam : 50g świeżutkiego ziela lubczyku, 0,5 l spirytusu 70% 1 litr wina ( wystarczy 0,75l) najlepiej Chardonnnay parę ziarenek pieprzu czarnego otartej skórki z 2 cytryn (parzymy dokładnie cytryny )Read More

Z aloesu, winko aloesowe według rodzinnego przepisu

Moja Babcia przyrządzała z aloesu ( swojego) winko aloesowe. Znakomite na odporność, oczyszczanie wiosenne organizmu, po chorobach na wzmocnienie organizmu. Do tego celu bierzemy roślinki co najmniej 3 letnie a najbardziej doskonale to rośliny 5 letnie. Przed ścięciem liści aloesowych, należy „przesuszyć” aloes (nie podlewać) przez około 10-14 dni. JakRead More

Ocet jabłkowy, przepis rodzinny

Do zrobienia octu jabłkowego» potrzeba nam około 1- 1,5 kg jabłek. Mówiąc szczerze , to robię tak, jak to robiła moja Babcia, to znaczy, że zbieram i ugniatam w słoju nie tylko jabłuszka (bez gniazd nasiennych) ale i skórki pozostałe z obierania jabłek do innych celów kulinarnych 🙂 . JabłkaRead More

Imbirowo- marchewkowy syropek na grypę i kaszel.

Imbiru:» od 5-10dkg obrać ze skórki i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, około 2 godzin. 2 -3 większych marchewek umyć, obrać , imbir i marchewkę zblenderować lub zetrzec na drobnej tarce. Przełożyć do słoika, dodać 3-6 łyżek miodu (najlepszy miód gryczany, zawiera dużo naturalnej rutyny), 1 ½ – 2 cytrynRead More

Moja, domowa nalewka rokitnikowa…

Mój domowy przepis na nalewkę rokitnikową: Potrzeba nam 1 – 1 1/5 kg owoców z rokitnika , owoce myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy 1 l spirytusu 75%.. Odstawiamy nasz nalew w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni. Przez ten czas co 2,Read More

Na reumatyzm i bóle artretyczne, receptura ze starego zielnika

Ze starego zielnika przepis na ”bóle artretyczne i reumatyzmu męczenie” smorodziny (porzeczka czarna) suszonej 100g, wierzbowej kory 50g, tawuły (wiązówki) 50g zmieszać nader dokładnie i do słoja szklanego (suchego) przesypać. Łyżkę kopiastą (od zupy) wziąć mieszanki i zalać wrzątkiem (1 szklanka). Gotujemy miksturę , pod przykryciem około 5 minut naRead More

Na biegunki, nieżyty, niestrawności, przepis dawny…

Wziąć po łyżce kwiatu rumianku, liścia porzeczki czarnej, ziela majeranku, liścia babki, wymieszać dokładnie. 1 łyżkę zmieszanych ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody odstawić na 20 minut (pod przykryciem). Przecedzić i pić kilka razy dziennie po ¾ szklanki naparu .