Moja, domowa nalewka rokitnikowa…
Mój domowy przepis na nalewkę rokitnikową:
Potrzeba nam 1 – 1 1/5 kg owoców z rokitnika , owoce myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy 1 l spirytusu 75%.. Odstawiamy nasz nalew w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni. Przez ten czas co 2, 3 dni wstrząsamy słojem. Po upływie 8 tygodni, zlewamy naszą nalewkę , odciskając dobrze owoce rokitnika, przez gazę. Nalewki nabierają mocy leczniczej i smakowej po upływie około minimum ½ roku. A potem „dla zdrowotności” używajmy. 🙂
One Commentto Moja, domowa nalewka rokitnikowa…
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
[…] rokitnika wykorzystywane są do sporządzania konfitur, nalewek, win, herbatek, soków, ja osobiście paroma kropelkami barwię nim często sery […]