Imbirowo- marchewkowy syropek na grypę i kaszel.

syropImbiru:»

  • od 5-10dkg obrać ze skórki i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, około 2 godzin.
  • 2 -3 większych marchewek umyć, obrać ,
  • imbir i marchewkę zblenderować lub zetrzec na drobnej tarce. Przełożyć do słoika,
  • dodać 3-6 łyżek miodu (najlepszy miód gryczany, zawiera dużo naturalnej rutyny),
  • 1 ½ – 2 cytryn sparzyć, wycisnąć i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i mocno ugnieść.

Po 2 godzinach już mamy syrop.

Zażywamy od 1 – 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej Profilaktycznie 1 łyżkę rano i wieczorem. Przy zaleganiu flegmy do 4 razy dziennie. Trzymamy w lodówce. 🙂

Możemy też nasz maceracik potrzymać 10 godzin dolewając do niego 1 szklankę wódki, po tym czasie  przecedzić i solidnie odcisnąć, dolać 1/2 szklanki wódki, wymieszać. Przelać do butelki i zażywać na wieczór po małym kieliszeczku. 🙂

Uwaga: druga wersja dla osób nieprowadzących pojazdów mechanicznych i dla osób którym nie koliduje ta nalewka z zażywanymi lekami farmakologicznymi.

 

Poczytaj o imbirze 🙂 http://zielarnia.com.pl/imbir-korzen-magiczny/

Inne przepisy http://zielarnia.com.pl/katary-przeziebienia-rodzinne-przepisy/

To też jest ciekawe 🙂 : http://zielarnia.com.pl/miodunka-plamista-pulmonaria-officinalis-plucnik-po-prostu/

 

Uwaga !

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

9 komentarzyto Imbirowo- marchewkowy syropek na grypę i kaszel.

  1. Nooooo….powiem wam, że syrop naprawdę daje radę! Polecam na prawo i lewo bo jest bardzo skuteczny. Zazwyczaj jeszcze tydzień po chorobie męczył mnie kaszel a teraz chyba pierwszy raz leczyłam kaszel na bieżąco czy był suchy czy mokry syrop dawał sobie z nim radę koncertowo. Fakt – używałam dużo częściej ( nawet co 3 godz.)niż sugerowano ale…czy jakikolwiek składnik może byc przedawkowany? 🙂

  2. Robilam na cukrze bez marchewki i dawalam mniej cytryny ale nie działał tak mocno jak ten. Robię teraz tylko według tego przepisu, i faktycznie ma silne dzianie. Wszystkie zaziebienia w zarodku zgniatam tym syropem. Dziekuję za świetny przepis. 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.