Podbiał (Tussilago farfara)- boże liczko,kaczyniec lub grzybień

Tussilago farfara czyli podbiał zwyczajny» , nazywany w gwarze ludowej przeróżnie a to korzeniec, at o ośla stopka lub białodrzew. Zwą go gdzie nie gdzie kniatem lub końskim kopytkiem.

Nazwany po łacinie Tussis – kaszel , nazwa już wskazuje główne działanie podbiału. 🙂

Wcześniutką wiosną, wraz z pierwszymi promykami słońca wychyna się z ziemi , nieśmiało żółta kuleczka kwiatów podbiału». Już on kwitnie nim nadążą za kwiatkami łodygi i liście.

Wywar z kwiatów ponoć świetnie na cerę działa , zwłaszcza na tłustą.

Zawiera podbiał śluzy, flawonoidy, dużo cynku, potasu, manganu, goryczkę, karotenoidy, cholinę, alkaloidy, sterole, witaminy, kwasy, olejki eteryczne.

Bogaty skład Podbiału wpływa na jego spektrum działania.

podbiałDSC_0300W medycynie ludowej na cóż to był stosowany Podbiał ? Ano przy zaflegmieniu, przeciw gruźlicy, na gorączkę. Poważany również jest podbiał przy zewnętrznych schorzeniach skóry takich jak owrzodzenia, liszaje, róże, plamy skórne, w czerwonce i bólach.

Najbardziej oczywiście w stanach zapalnych dróg oddechowych, katarach, chrypkach, astmie oskrzelowej, duszności alergicznej, uporczywym kaszlu.

Jak stosować podbiał w stanach kaszlu, zapalenia dróg oddechowych, wrzodach, nieżytach jelit i żołądka, zaparciach czy niestrawności ?

Weźmiemy po równo liści podbiału,siemienia lnianego, liści suszonych mięty, szałwii, lebiodki, czarnej malwy , babki, bławatka, porostu islandzkiego i bratka. Wszystkie zioła wymieszać . Zielnik podaje, że 2 łyżki stołowe zalać 2 szklankami wrzątku, parzyć 20 minut pod przykryciem, przecedzić i pić po 2 łyżki stołowe do 6 razy dziennie. A przy gastrycznych dolegliwościach ½ szklanki ciepłego naparu 1 raz dziennie.

Jak pić podbiał przy astmie oskrzelowej, duszności alergicznej ?

Należy wziąć po 100g liści suszonych podbiału i lipy oraz po 50g korzenia biedrzeńca, prawoślazu i tyleż samo bzu czarnego kwiatów, ślazu, szanty lukrecji (korzeń) do tego około 25g mięty.

Wszystko dobrze wymieszać. Na szklankę wrzątku zabrać 1 łyżeczkę od herbaty mieszanki i parzyć od 20min-30minut pod przykryciem. Pić 1 szklankę naparu po jedzeniu 2 razy dziennie. Można posłodzić naturalnym sokiem lub miodem.

Zewnętrznie bierzemy 2 łyżki kwiatów podbiału na 1 szklankę wrzącej wody i gotujemy miksturkę 5 minut. Odstawiamy na 10-15 minut , cedzimy i wykorzystujemy do przemywań i okładów.

Uwaga: Podbiału ze względu na zawartość alkaloidów pyrolizydynowych nie wolno stosować dłużej aniżeli 6 tygodni ! (przedawkowanie może spowodować problemy  wątrobą, oraz może spowodować działanie kancerogenne). Ponadto nie łączyć z lepiężnikiem, starcami, żywokostem, absolutnie nie wskazany dla kobiet w ciąży.

Mg

Przydatne linki : http://zielarnia.com.pl/imbirowo-marchewkowy-syropek-na-grype-i-kaszel/

http://zielarnia.com.pl/domowe-przepisy-na-przeziebienia-i-kaszel/

http://zielarnia.com.pl/miodunka-plamista-pulmonaria-officinalis-plucnik-po-prostu/

http://zielarnia.com.pl/stary-przepis-domowy-na-syrop-z-kwiatow-podbialu/

Uwaga:

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej.

One Commentto Podbiał (Tussilago farfara)- boże liczko,kaczyniec lub grzybień

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *