Kategoria: Zioła “wybitnie uzdolnione”

Rdestowiec japoński ( Polygonum cuspidatum)- rdestówka japońska-kolejne mocne zioło na boreliozę?
Rdestowiec japoński zwany też jest rdestem ostrokończystym. Pochodzi z Azji, wyrasta od 3 do nawet 5 metrów. Jest niesłychanie plenny, rozrasta się bardzo szybko i inwazyjnie zajmuje (jeśli jest nie powstrzymywany) nowe miejsca w ogrodach czy na działkach. W sumie, prawdę mówiąc, do niedawna zupełnie mało znana roślina, bardziej zaRead More
Wszewłoga górska ( (Meum athamanticum Gersault.)- rzadkie ziółko
Nader rzadko można spotkać w Polsce wszewłogę. Jeżeli już to w Sudetach. Surowcem zielarskim są owoce, ziele i korzeń wszewłogi. Wszewłoga może zawierać między innymi olejek eteryczny, żywice, kwas cynamonowy, kawowy. Do dnia dzisiejszego nie rozpracowano dokładnie składu wszewłogi. W tradycji medycyny ludowej wszewłoga znana była ze swoich zdolności doRead More

Niecierpek – Impatiens parviflora De Condolle.- drobnokwiatowy- lokator z mojego ogródka :)
Mam go w ogródku setki, porasta moją skarpę, wpierw zieleniąc się w gąszczu liści, potem wypuszczając delikatne łodygi zakończone drobniutkimi, wiotkimi kwiatkami w kolorze żółtym. Ma jedną wadę, rozsiewa się niebotycznie a ziarenka jego przy byle dmuchnięciu rozsypują się wokół. 🙂 Zastanawiałam się czy ta plenna niezmiernie roślinka, ma jakieśRead More

Bławatek, chaber, modrak piękno naszych pól
O bławatkach (Centaurea cyanus), modrzeńcach, wołoszkach czy wasilkach czyli po prostu o chabrach 🙂 . Tak mi zdarzyło, że z wielkiego miasta przyszło mi mieszkać w miasteczku, gdzie i wieś i pola i łąki i lasy. Gdziekolwiek i w którymkolwiek kierunku nogi by nas nie poniosły to w niespełna 20Read More

Dzikiej rózy płatki – cudowność natury
Płatki dzikiej róży » to niesamowite moje marzenie co roku. Jak najwięcej, duuużo 🙂 Zawarte w nich olejki eteryczne powodują ten oszałamiający aromat unoszący się w powietrzu. Nektar pożądany przez owady powoduje, że niejednokrotnie wieczorową porą podczas „różobrania”, spotykaliśmy słodko śpiące , w różnych pozycjach w kwiatach trzmiele. 🙂 ToRead More

O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną
Niepozorne krzaczki porastają, wąwoziki leśne, skraje lasu, łąki. Czasami w środku lasu znajdujemy, ukrywające się poziomkowe polanki, pełne czerwieniutkich, aromatycznych jagódek. Mają swoje sposoby aby ukryć się przed naszym wzrokiem w wysokiej trawie, czy w splątanych krzewinkach przetacznika. Już w starych zielnikach polecano liście i jagody poziomki dla rekonwalescentów. ZalecałRead More

Bez, bez turecki, lilak ( Syringina vulgaris L)- piękny, pachnący i… leczniczy
Bzy, zwane lilakami lub odwrotnie :). Moje najukochańsze, oszałamiająco pachnące oznaki wiosny. Zawsze marzyłam, by przy moim domu nigdy nie zabrakło kwitnących krzewów bzu. Takie wspomnienia wyniosłam jako dziecko z domu rodzinnego, w maju pachnącego bzami, a w czerwcu zaś odurzająco kwitnącymi jaśminami. I tak się stało, przed domem szpalerRead More

Bez czarny (Sambucus nigra)- dziki bez czarny, bzowina,hyćka, bzina
Ten „pędzący poty” krzew nazywany jest też bzdziorstem, bzem aptecznym, hyćką. Co roku, na przełomie kwietnia i maja trzy rozłożyste krzewy obsypują się zielonymi listowiem. A w niedługim czasie, gronami białych, aromatycznych kwiatów. Zawsze będzie bez czarny kojarzył mi się z moim ogródkiem, czarnymi pękami owoców. W medycynie ludowej, dawnejRead More

Wrotycz ( Tanacetum vulgare)- zioło “odczarowane”
Wrotycz ( Tanacetum vulgare)», zimowe bukiety nie mogą się bez niego obyć. Nie lubią go robaki, pchły, kleszcze, komary, owady , roztarty, wydaje charakterystyczny zapach kamfory. Zawarty w nim olejek, bogaty jest w tujon i izotujon, ponadto wrotycz w swym składzie posiada równieeż gorzkie glikozydy, terpenoidy, flawonoidy, garbniki oraz wiele innychRead More

Pokrzywa, jak ją zbierać, kiedy i jak suszyć ?
Pokrzywa (Urtica dioica)» jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Leczniczych przez duże „L”. Możemy samodzielnie nazbierać sobie pokrzywy, zrobić sok lub nalewkę, ususzyć lub wykorzystać kulinarnie 🙂 Kiedy zbieramy pokrzywę ? Pokrzywę zbieramy od kwietnia do maja (zależy od regionu). Przed zakwitnięciem. Kwitnienie pozbawia pokrzywę wielu substancji czynnych a wzbogacaRead More