Kategoria: Spowolnić czas

Moje wieczorne wypiekanie chleba …
Jest sobota. Piękny, drugi dzień kwietnia. Rano nastawiłam zakwas ( wyciągnięty uprzednio z lodówki). Dokarmiłam mąka razową , żytnią i wodą. W sam raz będzie na wieczór. Ja mam specyficzny klimat ponieważ i zakwas i ciasto i chleby rosną bardzo szybko. Po spacerze wiosennym, pod wieczór, ze słoika (1,2) wylewałRead More

Mój wiosenny spacerek dla wygnania smętków
Czas zaklety w skale 🙂 Tak sobie postanowiłam dziś wybrać się na spacer. Dzień wiosenny, zapowiadał się uroczo. Delikatne promyki słońca muskały nieśmiało, nagie jeszcze gałązki drzew i krzaczków. Ale to pozornie tylko, albowiem przy bliższym przyjrzeniu się , można było zauważyć pączki , takie malutkie i delikatne, łypiące jednymRead More

Nalewka na lubczyku, lubczykówką zwana, dla miłości i trawienia…
„Lubczykówka dla miłości, dla trawienia, dla humoru polepszenia „ Nalewka na świeżych liściach lubczyku. Na nalewkę lubczykową, „lubczykówkę” potrzeba nam : 50g świeżutkiego ziela lubczyku, 0,5 l spirytusu 70% 1 litr wina ( wystarczy 0,75l) najlepiej Chardonnnay parę ziarenek pieprzu czarnego otartej skórki z 2 cytryn (parzymy dokładnie cytryny )Read More

Zamiast antydepresantów …
Oto co można latem na spacerach odkryć 🙂 Złociste łany nawłoci 🙂 Łąkowe wąwozy 🙂 Bajkowe klimaty 🙂 Uwaga ! nie do jedzenia, do oglądania 🙂 Zielne łąki 🙂 Pszczela oazaRead More
Z aloesu, winko aloesowe według rodzinnego przepisu
Moja Babcia przyrządzała z aloesu ( swojego) winko aloesowe. Znakomite na odporność, oczyszczanie wiosenne organizmu, po chorobach na wzmocnienie organizmu. Do tego celu bierzemy roślinki co najmniej 3 letnie a najbardziej doskonale to rośliny 5 letnie. Przed ścięciem liści aloesowych, należy „przesuszyć” aloes (nie podlewać) przez około 10-14 dni. JakRead More

Ocet jabłkowy, przepis rodzinny
Do zrobienia octu jabłkowego» potrzeba nam około 1- 1,5 kg jabłek. Mówiąc szczerze , to robię tak, jak to robiła moja Babcia, to znaczy, że zbieram i ugniatam w słoju nie tylko jabłuszka (bez gniazd nasiennych) ale i skórki pozostałe z obierania jabłek do innych celów kulinarnych 🙂 . JabłkaRead More

Imbirowo- marchewkowy syropek na grypę i kaszel.
Imbiru:» od 5-10dkg obrać ze skórki i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, około 2 godzin. 2 -3 większych marchewek umyć, obrać , imbir i marchewkę zblenderować lub zetrzec na drobnej tarce. Przełożyć do słoika, dodać 3-6 łyżek miodu (najlepszy miód gryczany, zawiera dużo naturalnej rutyny), 1 ½ – 2 cytrynRead More
Moja, domowa nalewka rokitnikowa…
Mój domowy przepis na nalewkę rokitnikową: Potrzeba nam 1 – 1 1/5 kg owoców z rokitnika , owoce myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy 1 l spirytusu 75%.. Odstawiamy nasz nalew w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni. Przez ten czas co 2,Read More
Na reumatyzm i bóle artretyczne, receptura ze starego zielnika
Ze starego zielnika przepis na ”bóle artretyczne i reumatyzmu męczenie” smorodziny (porzeczka czarna) suszonej 100g, wierzbowej kory 50g, tawuły (wiązówki) 50g zmieszać nader dokładnie i do słoja szklanego (suchego) przesypać. Łyżkę kopiastą (od zupy) wziąć mieszanki i zalać wrzątkiem (1 szklanka). Gotujemy miksturę , pod przykryciem około 5 minut naRead More
Na biegunki, nieżyty, niestrawności, przepis dawny…
Wziąć po łyżce kwiatu rumianku, liścia porzeczki czarnej, ziela majeranku, liścia babki, wymieszać dokładnie. 1 łyżkę zmieszanych ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody odstawić na 20 minut (pod przykryciem). Przecedzić i pić kilka razy dziennie po ¾ szklanki naparu .