Kategoria: Spowolnić czas

Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę
Nie ma lata, ażebym nie musiała poszukiwać na targu zielonych pomidorów. Ta sałatka to moje wspomnienia z dzieciństwa. Teraz (mam nadzieję, sądząc po ilościach pochłanianych przez moją rodzinę), że staną się wspomnieniem i dla moich dorosłych już synów. Przepis mojej Babci i Mamy nieco zmodyfikowałam ale główna nuta smakowa pozostała.Read More

Ogórkowa sałatka z cukinią i tymiankiem cytrynowym – letnie smaki na zimową porę
Ta sałatka to mój pomysł na obfitość tegoroczną ogórków i cukinii. Pewnie w niejednym domu gości na stołach podobna sałatka. 🙂 Do mojej potrzeba nam: – 1,5 kg- 2 kg ogórków – 2 duże cukinie – 6 średnich cebulek – 2-3 marchewki – 1, ½ szklanki octu winnego (białego) jaRead More

Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym
Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić . I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂 Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie: – ¾Read More

Syrop z kwiatów czarnego bzu – zdrowie zaklęte w … słoiczkach
Krzewy bzu czarnego to kolejne cuda które mieści moja maleńka działeczka. Wszystkie moje ulubione rośliny znalazły się tu całkiem bez mojej ingerencji. Mam dzicz przed oknami, jakby kawałeczek dzikiego ni to lasu ni to łąki, ktoś przeniósł na ten skrawek ogródka. 🙂 Nie wtrącam się w tą splątaną różnorodność ziół,Read More