Agrestowo-rabarbarowa marmoladka domowa
Dziś przygotowałam sobie parę słoiczków domowej “marmoladki” agrestowo-rabarbarowej według mojego, prostego domowego przepisu 🙂
Wspaniała i aromatyczna, doskonała do przekładania ciast, do nadziewania bułeczek, świetnie się komponuje z jabłkiem do mięs . Osobiście mieszam ją z domową konfiturą z róży i nadziewam rogaliki. Każdy może wykorzystać marmoladkę jak mu fantazja podpowie. Jest unikatowa w smaku i aromacie, nie kupimy takiej na pewno w sklepie. Warto latem ją zrobić 🙂
Agrest, zapomniany troszkę przez nas w zalewie egzotycznych owoców, a przecież jakże swojski.
Bogaty jest w witaminy, związki mineralne, kwasy organiczne, substancje pektynowe.
Do zrobienia 2 słoiczków musimy mieć około 20-30 dkg agrestu (dojrzałego) i około 20-30 dkg rabarbaru.
Owoce płuczemy, a następnie obrywamy końcówki w agreście, rabarbar drobno kroimy w kostkę.
Przekładamy do garnka (najlepszy z dnem kamiennym albo taki, w którym smażymy powidła).
Podlewamy 2 łyżkami wody, na płytce, na małym ogniu, zaczynamy wysmażać owoce. Na początku pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy masę owocową, po około 20-30minutach odkrywamy i dosypujemy cukier lub ksylitol. Na 60 dkg owoców ja osobiście daję około 30dkg cukru, moja marmoladka jest lekko kwaskowa. Po dodaniu cukru, smażymy owoce do całkowitego rozpadu i uzyskania prawie jednolitej masy.
Słoiczki wyparzamy lub wyprażamy w 90 stopniach w piekarniku i do takich nakładamy naszą marmoladkę. Lekko zakręcamy i przekładamy do rondla z gorącą wodą, uprzednio wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy około 15 minut.
Słoiczki dokręcamy i odwracamy do góry denkami na około 20 minut.
Gotowe! 🙂
O róży płatkach : http://zielarnia.com.pl/dzikiej-rozy-platki-cudownosc-natury/
MG
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.