Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane
Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź.
Pomidory(tu suszone) składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka.
Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂
A czy wiecie jaka substancja nadaje im ten cudownie czerwony kolor? To likopen, znakomity antyutleniacz, pochłania „wolne rodniki” które są głównym sprawcą wielu chorób. Likopen pomaga „wymiatać” te „szkodniki” z naszych organizmów. 🙂
Wróćmy zatem do przepisu 🙂 .
Dzisiaj przedstawię jeden z moich „sposobów” na letnie, faszerowane pomidory.
Musimy się zaopatrzyć w 6 twardziutkich, czerwonych pomidorków, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, ½ pęczka koperku, 2 jaja, świeżą bazylię, tarty parmezan około3-4 łyżek (może być każdy inny ser żółty twardy, najlepszy domowy 🙂 , plasterek jakiekolwiek mięsa (może być pozostałość z obiadu poprzedniego), można mięso zastąpić np. ryżem, lub kabaczkiem.
Ostrym nożem wydrążamy delikatnie miąższ pomidora, poprawiamy łyżeczką, uważając aby nie uszkodzić ścianek.
Do rondelka przekładamy miąższ dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek
i pokrojone drobniutko mięso. Wszystko dusimy na maleńkim ogniu (bez tłuszczu), lekko solimy i pieprzymy. W miseczce rozbijamy jaja i dodajemy 2 łyżki parmezanu. Wszystko wlewamy do warzyw i mięsa. Dusimy przez chwilę, mieszając.
Farszem nadziewamy wydrążone pomidorki i wstawiamy je do naczynia do zapiekania.
Posypujemy obficie tartym serem, a resztę farszu (jeżeli został) wlewamy do pomidorów.
Zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.
Można podać same w upalne dni, lub z młodymi ziemniaczkami, lub w mojej wersji z ryżem.
Jedzmy pomidory, przygotujmy je sobie na zimę, to zdrowie w czystej postaci 🙂
Smacznego !
Pomidorki inaczej 🙂 http://zielarnia.com.pl/zupa-z-suszonych-pomidorow-domowa-zupka-na-pomidorkach-suszonych/
MG
3 komentarzeto Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.
[…] A może pomidorki faszerowane? : http://zielarnia.com.pl/pomidory-pomidorki-najlepsze-latem-pomidory-faszerowane/ […]
Świetny przepisik, polecam! Wypróbowałam,w wersji bez mięska też są pyszne, dzięki 🙂
Cieszę się 🙂