Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Nie ma lata, ażebym nie musiała poszukiwać na targu zielonych pomidorów. Ta sałatka to moje wspomnienia z dzieciństwa. Teraz (mam nadzieję, sądząc po ilościach pochłanianych przez moją rodzinę), że staną się wspomnieniem i dla moich dorosłych już synów. Przepis mojej Babci i Mamy nieco zmodyfikowałam ale główna nuta smakowa pozostała. 🙂

Robię od razu w ilości „półhurtowej” 🙂 to znaczy z 5 kg pomidorów.

Do sałatki potrzeba nam :            cebulka i pom

– 5 kg zielonych pomidorków

– 6-8 średnich cebul

– 1 duża czerwona papryka

gorczyca

biały pieprz        papryka

– ziele angielskie

liście laurowe

– 5-6 szklanek wody (niechlorowanej)

– 2 łyżki soli (np. sól do przetworów, sól himalajska drobna) nie może być jodowana.

– 2 szklanki cukru lub w wersji mojej Babci 1 szklanka cukru i 1 szklanka miodu kwiatowego np. rzepak, akacja lub jasny delikatny wielokwiat. Miód musi być sprawdzony, prawdziwy.

– 3 i pół szklani octu winnego ( Babcia używała octu winnego, białego domowego) 🙂 . Ja też się staram zawsze mieć zachomikowany na okres robienia przetworów, ocet winny domowy. 🙂

Nigdy po przetworach na winnym occie nie mam żadnych dolegliwości żołądkowych, co się nagminnie zdarzało po sałatkach kupowanych w sklepie. 🙂

– oliwa z oliwek lub na przykład olej z pestek winogron.

Jak przygotować sałatkę?

Pomidory płuczemy i kroimy w plasterki o szerokości około ½ cm. Cebulę w pół talarki, o takiej samej grubości jak pomidory.

Paprykę zaś w paski mniej więcej 1 centymetrowe.

Pomidory i cebulę łączymy i mieszamy dodajemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na 1-2 godzin.

Przygotowujemy zalewę, dodajemy sól, ocet, cukier i 2 łyżki gorczycy. Zagotowujemy. Dodajemy pomidory i cebulę. Blanszujemy na małym ogniu, w temperaturze około 80 stopni przez 10-12 minut.

Słoiki wcześniej wyparzamy (zakrętki też). Ja dla pewności słoiki wyprażam w piekarniku w temp. 90 stopni przez 15 minut. Blaszkę do wyprażania wykładam ręcznikiem.

blanszowNa dno słoików dajemy 3,4 ziarenka białego pieprzu, 1 liść laurowy i 5 ziaren ziela angielskiego. Gorącą sałatką napełniamy słoiki. Jeden pasek czerwonej papryki wsuwamy wzdłuż boku słoiczka. Na końcu, pod zakrętkę dodajemy ½ łyżki oliwy lub oleju. Słoik lekko zakręcamy.

Sałatki pasteryzujemy w 80 stopniach przez 10-15 minut. Słoiczki dokręcamy i odwracamy denkami do góry. Pamiętajmy żeby pod gorące słoiki podłożyć ściereczkę. Unikniemy przez to ewentualnego pęknięcia i wylania zawartości. 🙂

sloikiSałatka to świetny dodatek do dań mięsnych, kanapek lub jaki składnik innych sałatek 🙂 .

MG

 

 

A może pomidorki faszerowane? : http://zielarnia.com.pl/pomidory-pomidorki-najlepsze-latem-pomidory-faszerowane/

Zupa zimowa z suszonych pomidorów :http://zielarnia.com.pl/zupa-z-suszonych-pomidorow-domowa-zupka-na-pomidorkach-suszonych/

One Commentto Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
738