Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę
Nie ma lata, ażebym nie musiała poszukiwać na targu zielonych pomidorów. Ta sałatka to moje wspomnienia z dzieciństwa. Teraz (mam nadzieję, sądząc po ilościach pochłanianych przez moją rodzinę), że staną się wspomnieniem i dla moich dorosłych już synów. Przepis mojej Babci i Mamy nieco zmodyfikowałam ale główna nuta smakowa pozostała. 🙂
Robię od razu w ilości „półhurtowej” 🙂 to znaczy z 5 kg pomidorów.
– 5 kg zielonych pomidorków
– 6-8 średnich cebul
– 1 duża czerwona papryka
– gorczyca
– ziele angielskie
– 5-6 szklanek wody (niechlorowanej)
– 2 łyżki soli (np. sól do przetworów, sól himalajska drobna) nie może być jodowana.
– 2 szklanki cukru lub w wersji mojej Babci 1 szklanka cukru i 1 szklanka miodu kwiatowego np. rzepak, akacja lub jasny delikatny wielokwiat. Miód musi być sprawdzony, prawdziwy.
– 3 i pół szklani octu winnego ( Babcia używała octu winnego, białego domowego) 🙂 . Ja też się staram zawsze mieć zachomikowany na okres robienia przetworów, ocet winny domowy. 🙂
Nigdy po przetworach na winnym occie nie mam żadnych dolegliwości żołądkowych, co się nagminnie zdarzało po sałatkach kupowanych w sklepie. 🙂
– oliwa z oliwek lub na przykład olej z pestek winogron.
Jak przygotować sałatkę?
Pomidory płuczemy i kroimy w plasterki o szerokości około ½ cm. Cebulę w pół talarki, o takiej samej grubości jak pomidory.
Paprykę zaś w paski mniej więcej 1 centymetrowe.
Pomidory i cebulę łączymy i mieszamy dodajemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na 1-2 godzin.
Przygotowujemy zalewę, dodajemy sól, ocet, cukier i 2 łyżki gorczycy. Zagotowujemy. Dodajemy pomidory i cebulę. Blanszujemy na małym ogniu, w temperaturze około 80 stopni przez 10-12 minut.
Słoiki wcześniej wyparzamy (zakrętki też). Ja dla pewności słoiki wyprażam w piekarniku w temp. 90 stopni przez 15 minut. Blaszkę do wyprażania wykładam ręcznikiem.
Na dno słoików dajemy 3,4 ziarenka białego pieprzu, 1 liść laurowy i 5 ziaren ziela angielskiego. Gorącą sałatką napełniamy słoiki. Jeden pasek czerwonej papryki wsuwamy wzdłuż boku słoiczka. Na końcu, pod zakrętkę dodajemy ½ łyżki oliwy lub oleju. Słoik lekko zakręcamy.
Sałatki pasteryzujemy w 80 stopniach przez 10-15 minut. Słoiczki dokręcamy i odwracamy denkami do góry. Pamiętajmy żeby pod gorące słoiki podłożyć ściereczkę. Unikniemy przez to ewentualnego pęknięcia i wylania zawartości. 🙂
Sałatka to świetny dodatek do dań mięsnych, kanapek lub jaki składnik innych sałatek 🙂 .
MG
A może pomidorki faszerowane? : http://zielarnia.com.pl/pomidory-pomidorki-najlepsze-latem-pomidory-faszerowane/
Zupa zimowa z suszonych pomidorów :http://zielarnia.com.pl/zupa-z-suszonych-pomidorow-domowa-zupka-na-pomidorkach-suszonych/
One Commentto Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
[…] Zobacz inne warzywka : http://zielarnia.com.pl/pomidory-zielone-zielone-pomidorki-smaki-lata-w-salatce-na-zime/ […]