Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

                      Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu   foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź.

Pomidory składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka.

Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂

A czy wiecie jaka substancja nadaje im ten cudownie czerwony kolor? To likopen, znakomity antyutleniacz, pochłania „wolne rodniki” które są głównym sprawcą wielu chorób. Likopen pomaga „wymiatać” te „szkodniki” z naszych organizmów. 🙂

Wróćmy zatem do przepisu 🙂 .

Dzisiaj przedstawię jeden z moich „sposobów” na letnie, faszerowane pomidory.

Musimy się zaopatrzyć w 6 twardziutkich, czerwonych pomidorków, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, ½ pęczka koperku, 2 jaja, świeżą bazylię, tarty parmezan około3-4 łyżek (może być każdy inny ser żółty twardy, najlepszy domowy 🙂 , plasterek jakiekolwiek mięsa (może być pozostałość z obiadu poprzedniego), można mięso zastąpić np. ryżem, lub kabaczkiem.

pom.wydrazone

Ostrym nożem wydrążamy delikatnie miąższ pomidora, poprawiamy łyżeczką, uważając aby nie uszkodzić ścianek.

Do rondelka przekładamy miąższ dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek

koperi pokrojone drobniutko mięso. Wszystko dusimy na maleńkim ogniu (bez tłuszczu), lekko solimy i pieprzymy. W miseczce rozbijamy jaja i dodajemy 2 łyżki parmezanu. Wszystko wlewamy do warzyw i mięsa. Dusimy przez chwilę, mieszając.

pom.do zapiecz.Farszem nadziewamy wydrążone pomidorki i wstawiamy je do naczynia do zapiekania.

Posypujemy obficie tartym serem, a resztę farszu (jeżeli został) wlewamy do pomidorów.

Zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.

Można podać same w upalne dni, lub z młodymi ziemniaczkami, lub w mojej wersji z ryżem.

pom.zapiecz.

 

Jedzmy pomidory, przygotujmy je sobie na zimę, to zdrowie w czystej postaci 🙂

Smacznego !

 

 

 

Pomidorki inaczej 🙂 http://zielarnia.com.pl/zupa-z-suszonych-pomidorow-domowa-zupka-na-pomidorkach-suszonych/

 

 

MG

 

 

 

3 komentarzeto Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

  1. Mirabelka napisał(a):

    Świetny przepisik, polecam! Wypróbowałam,w wersji bez mięska też są pyszne, dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
722