Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym
Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić .
I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂
Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie:
– 4 łyżki śmietany
– szczypta soli
– 4 i ½ szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 dkg drożdży
– garść siekanej zielonej pietruszki (może być suszona)
– 2 jaja
Do farszu:
– szpinak 1 wiązka lub 1 paczka mrożonego (liście)
– 2 duże cebule
– 15-20 dkg ricotty (najlepsza oczywiście domowa) 🙂
– 1 cukinia
– sól i pieprz (biały) do smaku,
– 1 łyżeczka masła
– 1 jajo
Ciasto:
Składniki na ciasto przekładamy do miski miksera i dokładnie wyrabiamy. (Nie zapominamy o pietruszce ) 🙂 .
Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy naczynie do zapiekanek, wywijając je na boki.
W międzyczasie, blanszujemy cebulkę i łączymy ze sparzonym szpinakiem i ricottą. Lekko solimy i dusimy około 15 minut, mieszając wybijamy jajo.
Na wyłożone ciasto układamy w plasterki pokrojoną cukinię, możemy ją delikatnie obsypać solą ziołową.
Na wierzch cukinii wylewamy masę szpinakową .
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, posypujemy lekko mąką i delikatnie zwijamy rulon, przekładamy na wierzch naszej tarty i delikatnie rozwijamy, przykrywając cały wierzch.
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Podajemy na przykład z sosami pomidorowymi lub czosnkowymi albo z czym nam podpowiada fantazja 🙂
Można przed wyciągnięciem z pieca, posypać tartym serem wierzch tarty 🙂
Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno jako doskonała przekąska . 🙂
Smacznego !
Zobacz też : http://zielarnia.com.pl/garniec-pelen-smakow-szarlotka-szpinakowa-zapiekanka-ze-szpinakiem/
Z cukinią też tu : http://zielarnia.com.pl/ogorkowa-salatka-z-cukinia-i-tymiankiem-cytrynowym-letnie-smaki-na-zimowa-pore/
MG
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.