Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem
Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : “szpinakową szarlotką” 🙂
Co będzie nam potrzebne?
Prostokątna blacha (jak do szarlotki) lub garnek z kamiennym dnem.
Do ciasta:
¾ kostki masła, lub 100g masła i 4 łyżki oliwy z oliwek,
3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstości ciasta)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 dkg drożdży
3-4 szklanek mąki pszennej (u mnie orkisz) + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka całe
1 łyżkę tartego sera np parmezanu
szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, przyprawy ziołowe na przykład zioła prowansalskie, estragon, tymianek lub bazylia.
kilka plasterków cienko pokrojonego sera żółtego
Ciasto zarabiamy jak na półkruche, ja wszystkie składniki wkładam do miski robota . Dzielimy ciasto na dwie części. Mniejszą i większą.
Na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy lekko większą część ciasta i przekładamy go do blachy, uprzednio wysypanej mąką ziemniaczaną. Ciasto rozkładamy równo i wylepiamy też boki blachy. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 5-8 minut. Na wierzch podpieczonego lekko ciasta wykładamy plasterki sera żółtego.
Farsz :
Podgotowane liście szpinaku lub dwie paczki mrożonych liści.
zblanszowane 2 średnie cebulki białe
3 ząbki czosnku (przetartego)
zrumieniona wędzonka np boczek, około 15-20 dkg (może być także w wersji bez wędzonki)
ser żółty tarty około 12-15 dkg
Wszystkie składniki mieszamy, lekko solimy(pamiętając, że szpinak łatwo przesolić), dodajemy białego pieprzu do smaku plus garść żurawiny.
Wykładamy masę na blachę z ciastem i przykrywamy druga, mniejsza rozwałkowaną wcześniej, częścią ciasta. Posypujemy tartym serem i pieczemy 35 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni.
Podany przepis na ciasto może być wykorzystany, do innych równie smakowitych farszów, wedle fantazji i gustów. 🙂
Smacznego 🙂
Czy wiesz ? : http://zielarnia.com.pl/szpinak-zielone-zdrowie/
One Commentto Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
[…] Zobacz też : http://zielarnia.com.pl/garniec-pelen-smakow-szarlotka-szpinakowa-zapiekanka-ze-szpinakiem/ […]