Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : „szpinakową szarlotką” 🙂

Co będzie nam potrzebne?

Prostokątna blacha (jak do szarlotki)

¾ kostki masła

3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstości ciasta)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 dkg drożdży

3-4 szklanek mąki pszennej (u mnie orkisz)

3 jajka całe

szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, przyprawy ziołowe na przykład zioła prowansalskie, estragon, tymianek lub bazylia.

Ciasto zarabiamy jak na półkruche, ja wszystkie składniki wkładam do miski robota . Dzielimy ciasto na dwie części. Mniejszą i większą.

Na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy lekko większą część ciasta i przekładamy go do blachy, uprzednio wysypanej mąką ziemniaczaną. Ciasto rozkładamy równo i wylepiamy też boki blachy. Posypujemy tartym  serem np. parmezanem.

Farsz :

Podgotowane liście szpinaku lub dwie paczki mrożonych liści.

zblanszowane 2 średnie cebulki białe

3 ząbki czosnku (przetartego)

zrumieniona wędzonka np boczek, około 15-20 dkg

ser żółty tarty około 12-15 dkg

Wszystkie składniki mieszamy, lekko solimy(pamiętając, że szpinak łatwo przesolić), dodajemy białego pieprzu do smaku plus garść żurawiny.

Wykładamy masę na blachę z ciastem i przykrywamy druga, mniejsza rozwałkowaną wcześniej, częścią ciasta. Posypujemy tartym serem i pieczemy 35 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni.

szarlotka szpinak

 

 

 

Podany przepis na ciasto może być wykorzystany, do innych równie smakowitych farszów, wedle fantazji i gustów. 🙂

Smacznego 🙂

 

Czy wiesz ? :  http://zielarnia.com.pl/szpinak-zielone-zdrowie/

One Commentto Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *