Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : “szpinakową szarlotką” 🙂

Co będzie nam potrzebne?

Prostokątna blacha (jak do szarlotki)

¾ kostki masła

3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstości ciasta)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 dkg drożdży

3-4 szklanek mąki pszennej (u mnie orkisz)

3 jajka całe

szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, przyprawy ziołowe na przykład zioła prowansalskie, estragon, tymianek lub bazylia.

Ciasto zarabiamy jak na półkruche, ja wszystkie składniki wkładam do miski robota . Dzielimy ciasto na dwie części. Mniejszą i większą.

Na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy lekko większą część ciasta i przekładamy go do blachy, uprzednio wysypanej mąką ziemniaczaną. Ciasto rozkładamy równo i wylepiamy też boki blachy. Posypujemy tartym  serem np. parmezanem.

Farsz :

Podgotowane liście szpinaku lub dwie paczki mrożonych liści.

zblanszowane 2 średnie cebulki białe

3 ząbki czosnku (przetartego)

zrumieniona wędzonka np boczek, około 15-20 dkg

ser żółty tarty około 12-15 dkg

Wszystkie składniki mieszamy, lekko solimy(pamiętając, że szpinak łatwo przesolić), dodajemy białego pieprzu do smaku plus garść żurawiny.

Wykładamy masę na blachę z ciastem i przykrywamy druga, mniejsza rozwałkowaną wcześniej, częścią ciasta. Posypujemy tartym serem i pieczemy 35 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni.

szarlotka szpinak

 

 

 

Podany przepis na ciasto może być wykorzystany, do innych równie smakowitych farszów, wedle fantazji i gustów. 🙂

Smacznego 🙂

 

Czy wiesz ? :  http://zielarnia.com.pl/szpinak-zielone-zdrowie/

One Commentto Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
744