Garniec pełen smaków- rogaliki z różą- przepis rodzinny
Dziś w mojej magicznej kuchni zapraszam Was na smakowite rogaliki, pełne aromatycznej róży, kruche i delikatne. Przepis mojej Babci to wspomnienie dzieciństwa, ciepła rodzinnego domu, uroku sobotnich wieczorów.
Co nam będzie potrzebne?
1 kostka miękkiego masła, 4 łyżki gęstej śmietany,
½ szklanki cukru, wanilia, 3 żółtka, 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 dkg drożdży .
Żółtka, cukier, wanilie, drożdże, proszek i masło i śmietanę przekładamy do miski malaksera. Ucieramy, dodajemy stopniowo mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy, ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę.
Dzielimy na 5 części. Rozwałkujemy na kształt koła i przecinamy na 8 trójkątów.
Na każdy nakładamy ½ łyżeczki róży. Zwijamy, zaczynając od szerszego końca.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stopniach, termoobiegiem, około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru. Posypujemy cukrem pudrem. 🙂
Przechowujemy najlepiej w metalowych puszkach. Jak znalazł do kawy, herbaty lub czekając na wizytę dzieci i wnuków 🙂
Niech kiedyś i one mają cudne, pachnące różą wspomnienia. 🙂
mg
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.