Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić .

I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂

Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie:

– ¾ kostki masła           ciasto

– 4 łyżki śmietany

– szczypta soli

– 4 i ½ szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 dkg drożdży

– garść siekanej zielonej pietruszki (może być suszona)

– 2 jaja

Do farszu:

– szpinak 1 wiązka lub 1 paczka mrożonego (liście)

– 2 duże cebule

– 15-20 dkg ricotty (najlepsza oczywiście domowa) 🙂

– 1 cukinia

– sól i pieprz (biały) do smaku,

– 1 łyżeczka masła

– 1 jajo

Ciasto:

Składniki na ciasto przekładamy do miski miksera i dokładnie wyrabiamy. (Nie zapominamy o pietruszce ) 🙂 .

Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy naczynie do zapiekanek, wywijając je na boki.

 

W międzyczasie, blanszujemy cebulkę i łączymy ze sparzonym szpinakiem i ricottą. Lekko solimy i dusimy około 15 minut, mieszając wybijamy jajo.

ciasto z cukiniaNa wyłożone ciasto układamy w plasterki pokrojoną cukinię, możemy ją delikatnie obsypać solą ziołową.

 

 

ciasto ze szpinakiem i ricotta

Na wierzch cukinii wylewamy masę szpinakową .

 

 

tarta surowaDrugą część ciasta rozwałkowujemy, posypujemy lekko mąką i delikatnie zwijamy rulon, przekładamy na wierzch naszej tarty i delikatnie rozwijamy, przykrywając cały wierzch.

tarta upieczona

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Podajemy na przykład z sosami pomidorowymi lub czosnkowymi albo z czym nam podpowiada fantazja 🙂

Można przed wyciągnięciem z pieca, posypać tartym serem wierzch tarty 🙂

tarta ukrojona

Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno jako doskonała przekąska . 🙂

Smacznego !

 

 

Zobacz też : http://zielarnia.com.pl/garniec-pelen-smakow-szarlotka-szpinakowa-zapiekanka-ze-szpinakiem/

Z cukinią też tu  : http://zielarnia.com.pl/ogorkowa-salatka-z-cukinia-i-tymiankiem-cytrynowym-letnie-smaki-na-zimowa-pore/

 

 

 

 

 

 

MG

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
756