Kategoria: receptury rodzinne

Herbatki,nalewki i winka na niedźwiedzim czosnku…

Herbatka z czosnku niedźwiedziego Trzeba nam 1 łyżeczkę suszonego czosnku niedz. 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem od 10-15 minut. Przecedzić i pić 1-2 razy dziennie. W razie przeziębień do 4 razy dziennie. Uwaga po herbatce może spadać ciśnienie ! Doskonała profilaktycznie (cholesterol, nadciśnienie) i w trakcie infekcji, zapalenia oskrzeli,Read More

Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

    150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3-4 łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej (wedle smaku), szczypta bazylii suszonej, gałązka rozmarynu. (Składniki wedle smaku) u mnie w rodzinie lubią zdecydowane smaki. Oliwa jest świetna do chleba pszennego z ziołami prowansalskimi, do tego półwytrawne winoRead More

Czosnek niedźwiedzi- pasta twarożkowa

Oto jak przyrządzam twarożek w okresach zagrożeń grypowych: 30 dkg twarożku , 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, suszone pomidory 1 łyżka, sól morska do smaku, wszystko zmiksować na pastę. Smakuje super ze świeżym, domowym pieczywem. Smacznego 🙂 mg

Świąteczna szyneczka, przepis rodzinny

Święta tuż,tuż. Chcę się z Wami podzielić rodzinnym przepisem na świąteczną szyneczkę. Potrzeba nam będzie 1 kg mięsa od szynki. Mięsko kroimy na prostokątne kawałeczki, wrzucamy na parę chwil do blendera. Lekko nam „wymasuje” naszą szyneczkę. Następnie przekładamy mięso do miski i dodajemy 2 łyżeczki soli peklowej, 1 łyżeczkę cukru-pudru,Read More

Bursztynowa nalewka

  W moim domu Tato i Dziadek przygotowywali nalewkę na bursztynach. Pamiętam, że jako dzieci na wakacjach na morzem, zbierałyśmy bursztynki i część oddawałyśmy Tacie i Dziadkowi. A oto nasz rodzinny przepis na nalewkę bursztynową : potrzeba nam około 50g bursztynu surowego, nie obrabianego, po prostu surowego . Zalewamy surowiecRead More

Katary, przeziębienia, rodzinne przepisy…

Wziąć 2 łyżeczki majeranku, 2 czubate łyżeczki bzu czarnego, 1 łyżeczkę kwiatów dziewanny, zalać 1 i 1/2 szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem około 15 minut. Przecedzić, osłodzić prawdziwym sokiem malinowym, lub miodem gryczanym w rutynę bogatym, lub lipowym   pić 3-4 razy dziennie przy katarach gwałtonych, przeziębieniach. Do tej rodzinnej metodyRead More

Serek żółty, domowy, z czosnkiem i oregano

Serek żółty zagrodowy, domowy. Taki ser robiła moja Babcia i ja staram sie tą tradycję podtrzymać. Serek zresztą można zrobić wedle smaku i upodobania. Do zrobienia musimy mieć 1,5 l mleka tłustego, świeżego (od krowy prawdziwej), a jeśli nie mamy dostępu do ” prawdziwej krowy” to mleko tylko z woreczków,Read More

Pierniczki staropolskie (adwentowe)

Czas na wypiekanie pierniczków adwentowych. Przepis pochodzi z annałów rodzinnych, chyba gdzieś z czasów XIX wieku. Piecze się je co roku, a ciasto zarabia do tygodnia wcześniej. Oto i przepis: 1 funt (około 400g) masła świeżo bitego. ( wystarczy 200g + około 2 łyżki stołowe), 0,5 garńca mąki białej,sianej przezRead More

Malinówka mojej babci…czyli nalewka najlepsza na malinach

Malinówka (nalewka na malinach) , poezja smaku, poprawia nastrój, rozgrzewa. Potrzeba nam 2,5 kg malin, najlepiej prosto z krzaczka, 0,5 l spirytusu, około 1-2kg cukru. Maliny zasypać cukrem, zamieszać drewnianą łyzką (najlepiej w słoju szklanym) nakryć gęstą gazą, odstawić na taki czas, jaki potrzebny będzie Waszym malinkom do puszczenia soku.Read More

Kiełbaska prawdziwa, domowa

Kiełbaska z prawdziwego mięska, taka nasza, rodzinna. Łatwa w zrobieniu. Naprawdę, to żadna trudność. Wypróbowaliśmy ją już wielokrotnie. Nawet do zrobienia w bloku. Lubimy raczej chude wędlinki to też do naszej domowej, wędzonej kiełbasy nie dajemy słoniny. Potrzeba nam będzie 1,4 kg mielonej,  ładnej łopatki wieprzowej, około 0,6 kg doRead More