Kategoria: Kuchenna magia

Garniec pełen smaków- rogaliki z różą- przepis rodzinny
Dziś w mojej magicznej kuchni zapraszam Was na smakowite rogaliki, pełne aromatycznej róży, kruche i delikatne. Przepis mojej Babci to wspomnienie dzieciństwa, ciepła rodzinnego domu, uroku sobotnich wieczorów. Co nam będzie potrzebne? 1 kostka miękkiego masła, 4 łyżki gęstej śmietany, ½ szklanki cukru, wanilia, 3 żółtka, 4 szklanki mąki, 2Read More

Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem
Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : “szpinakową szarlotką” 🙂 Co będzie nam potrzebne? Prostokątna blacha (jak do szarlotki) lub garnek z kamiennym dnem. Do ciasta: ¾ kostki masła, lub 100g masła i 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstościRead More

Garniec pełen smaków: zupa z suszonych pomidorów, domowa zupka na pomidorkach suszonych
(Filmik) 🙂 Dzień dobry, dzis pokażę, jak szybciutko ugotować pyszną zupę pomidorową, z suszonych (polskich) pomidorków. 🙂

Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?
( Filmik) Dzisiaj pokażę, jak zrobic świeżutkie, domowe masełko. Jak pozyskać z niego prosto maślankę . Zaczynamy ? 🙂 Przypomniałam sobie, że wspominam w przepisie o soli, jest to oczywiście niekonieczny dodatek, Masło i bez tego będzie udane. Sól nie wpływa na smak masła tylko na smak maślanki. Ja solęRead More

Pokrzywa, jak ją zbierać, kiedy i jak suszyć ?
Pokrzywa (Urtica dioica)» jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Leczniczych przez duże „L”. Możemy samodzielnie nazbierać sobie pokrzywy, zrobić sok lub nalewkę, ususzyć lub wykorzystać kulinarnie 🙂 Kiedy zbieramy pokrzywę ? Pokrzywę zbieramy od kwietnia do maja (zależy od regionu). Przed zakwitnięciem. Kwitnienie pozbawia pokrzywę wielu substancji czynnych a wzbogacaRead More
Stary przepis domowy na syrop z kwiatów podbiału.
Potrzeba nam dużo kwiatków podbiału», zbieramy go w marcu, z dala od dróg i innych niezdrowych obiektów. Ciasno układamy w słoju przesypując cukrem (dużo). Odstawiamy w ciemne miejsce i ciepłe , żeby puścił nasz podbiał sok. Trwa to około 2,3 dni. Po tym czasie, cedzimy nasz sok mocno go odciskając.Read More

Moje wieczorne wypiekanie chleba …
Jest sobota. Piękny, drugi dzień kwietnia. Rano nastawiłam zakwas ( wyciągnięty uprzednio z lodówki). Dokarmiłam mąka razową , żytnią i wodą. W sam raz będzie na wieczór. Ja mam specyficzny klimat ponieważ i zakwas i ciasto i chleby rosną bardzo szybko. Po spacerze wiosennym, pod wieczór, ze słoika (1,2) wylewałRead More

Nalewka na lubczyku, lubczykówką zwana, dla miłości i trawienia…
“Lubczykówka dla miłości, dla trawienia, dla humoru polepszenia “ Nalewka na świeżych liściach lubczyku. Na nalewkę lubczykową, „lubczykówkę” potrzeba nam : 50g świeżutkiego ziela lubczyku, 0,5 l spirytusu 70% 1 litr wina ( wystarczy 0,75l) najlepiej Chardonnnay parę ziarenek pieprzu czarnego otartej skórki z 2 cytryn (parzymy dokładnie cytryny )Read More
Z aloesu, winko aloesowe według rodzinnego przepisu
Moja Babcia przyrządzała z aloesu ( swojego) winko aloesowe. Znakomite na odporność, oczyszczanie wiosenne organizmu, po chorobach na wzmocnienie organizmu. Do tego celu bierzemy roślinki co najmniej 3 letnie a najbardziej doskonale to rośliny 5 letnie. Przed ścięciem liści aloesowych, należy „przesuszyć” aloes (nie podlewać) przez około 10-14 dni. JakRead More