Smrodynia (Ribes nigrum) – porzeczka czarna czy zapomniana?

Porzeczka czarna (Ribes nigrum), krzewiasta roślina, kojarząca mi się z domem rodzinnym a zwłaszcza z ogródkiem okalającym dom. Wąska alejka wysadzana z jednej strony agrestowymi i porzeczkowymi krzakami. Smorodzina (tak nazywała krzewy porzeczki czarnej moja Babcia), wydawały specyficzną woń. Ich czarne, słodkawe, jagody o aromacie jedynym w swoim rodzaju tryskały sokiem, barwiąc na prawie czarny kolor – dłonie.

Wspaniałe wychodzą z nich konfitury, dżemy i soki. Czarna porzeczka tak cenna ze względu na swój skład, jest jakby ostatnio zapomniana. Przegrywa z różnymi egzotycznymi owocami, a przecież jest naszym bogactwem, rośnie w naszej strefie klimatycznej, sprawdzone działanie porzeczki czarnej przekazują nam stare przepisy i zielniki.

Bogactwo substancji biologicznie czynnych, stawia porzeczkę czarną bardzo wysoko, jeżeli chodzi o rośliny lecznicze. W tradycji medycyny ludowej wykorzystuje się jagody i liście czarnej porzeczki. Skład liścia i owoców jest zgoła całkiem odmienny.

porzeczka

W liściu znajdują się rutyna – uszczelnia naczynia krwionośne, ponadto mangan, magnez, bor- biorą one udział w procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Liście smorodyni bogate są też w olejki eteryczne, fitoncydy, garbniki . Zawartość ich, wpływa ma działanie niszczące drobnoustroje. Liście mają również własności przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe. Używane są do leczenia nieżytów układu pokarmowego.

Jagody czarnej porzeczki znane są z dużej zawartości witaminy C. dobrze mieć w domu sok lub konfitury ze smorodziny w okresie zagrożeń grypowo – przeziębieniowych. Sok z owoców czarnej porzeczki korzystnie wpływa też na obniżanie ciśnienia krwi.

Liście smorodyni bardziej ratują nasz układ pokarmowy a słabiej działają na układ moczowy (same). Skomponowane zaś  z innymi ziołami, znakomicie sprawdzają się w oczyszczaniu układu moczowego 🙂 Świetnie “rozumie się” natomiast  się liść porzeczki czarnej z kwiatem lawendy, owocem jałowca, wrzosem, zielem skrzypu,nawłocią i wtedy znakomicie się sprawdza jako przeciwzapalne zioło, w bolączkach układu moczowego. W połączeniu zaś z dziurawcem,brzozą, rdestem ptasim znakomity jest w kamicy nerkowej. Oczyszczająco i prewencyjnie liść porzeczki czarnej można pić wraz z nostrzykiem i dziurawcem.

W tradycji medycyny ludowej stosowany był w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, przeciwgorączkowo, napotnie i na przyrost apetytu. Dobrze jest liść smorodyni połączyć z zielem Tawuły (Kwiat Wiązówki (Ulmariae Flos)) , rdestem ptasim.

Połączony zaś liść porzeczki czarnej z babką , szałwią czy z krwawnikiem doskonale się sprawdza przy stosowaniu zewnętrznym (rany, stany zapalne skóry).

Miały rację nasze Babcie i Mamy, przerabiając umiejętnie owoce czarnej porzeczki na galaretki, konfitury, soki. Bogactwo witamin i minerałów (C, A, P, B, żelazo,potas) zabezpieczały zdrowie i kondycję na cały okres zimy. A suszone liście smorodziny nieraz uratowały domowników przed bólami podagry i „rwami” reumatycznymi 🙂

Oto kilka przepisów rodem ze starych zielników.

Na chrypy, bronchity, koklusze : wziąć 1 Łyżkę stołową suszonych liści czarnej porzeczki, zalać szklanką wrzącej wody, gotować około 5-8 minut na maleńkim ogniu, przecedzić, uzupełnić wodę, połączyć z sokiem z czarnej porzeczki lub wiśni (prawdziwym) w domu wyciskanym. Pić kilka razy dziennie po ½ szklanki odwaru.

Na reumatyzm i bóle artretyczne: smorodziny (porzeczka czarna) suszonej 100g, wierzbowej kory 50g, tawuły (wiązówki) 50g zmieszać nader dokładnie i do słoja szklanego (suchego) przesypać.

Łyżkę kopiastą (od zupy) wziąć mieszanki i zalać wrzątkiem (1 szklanka). Gotujemy miksturę , pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu. Cedzimy i pijemy , po1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

Przy chorobach układu moczowego, zatruciach, gorączce, kamicy moczowej: ziela wrzosu, porzeczko czarnej liści suszonych, mniszka lekarskiego korzenia, ziela skrzypu, liści pokrzywy wziąć po 50g . zmieszać dokładnie. Przesypać do słoja. Zabrać 1 łyżkę, zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem około 15-20 minut. Przecedzić i pić ½ szklanki naparu ziołowego 2-3 razy dziennie.liscieporzeczki

Przy biegunce, niestrawnościach, nieżycie pokarmowym . Wziąć po łyżce kwiatu rumianku, liścia porzeczki czarnej, ziela majeranku, liścia babki, wymieszać dokładnie. 1 łyżkę zmieszanych ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody odstawić na 20 minut (pod przykryciem). Przecedzić i pić kilka razy dziennie po ¾ szklanki naparu .

Tu tez ciekawe propozycje : http://zielarnia.com.pl/miodunka-plamista-pulmonaria-officinalis-plucnik-po-prostu/

 

 

 

MG

3 komentarzeto Smrodynia (Ribes nigrum) – porzeczka czarna czy zapomniana?

  1. […] wziąć 50g pokrzywy)(Fol.Urticae), owoców dzikiej róży, koszyczka rumianku (Anth. Chamommila), czarnej porzeczki liśći ( fol.Ribes nigrum), korzenia arcydzięgla (rad. Archangelica), korzenia mniszka(Rad.taraxaci), kłącza perzu ( […]

  2. […] bzu można wzmocnić przez dodanie ziół czarnej porzeczki, wiązówki błotnej, nawłoci.albo kopru włoskiego, jałowca czy […]

  3. […] poziomki można łączyć z brusznicą, smrodynią (czarna porzeczka), wzmaga się wtedy działanie wspomagające przemianę materii, zwalczające miażdżycę naczyń, […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
720