O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną

Niepozorne krzaczki porastają, wąwoziki leśne, skraje lasu, łąki. Czasami w środku lasu znajdujemy, ukrywające się poziomkowe polanki, pełne czerwieniutkich, aromatycznych jagódek.

Mają swoje sposoby aby ukryć się przed naszym wzrokiem w wysokiej trawie, czy w splątanych krzewinkach przetacznika.

Już w starych zielnikach polecano liście i jagody poziomki dla rekonwalescentów. Zalecał je między innymi uznany zielarz, ksiądz Sebastian Knneipp. Podług jego zaleceń, zbierane z w maju młodziutkie listki poziomki zmieszane z marzanką to doskonały substytut herbaty chińskiej. Jagody spożywane z mlekiem są doskonałe do przyrządzenia „zdrowotnego napoju” siły przywracającego po ciężkich chorobach. Według medycyny ludowej i ks. Kneippa cyt. „ działają nader skutecznie w chorobach wątroby, wypryskach skóry, artretyzmie i kamieniach wszelkich „ koniec cytatu.

W składzie poziomek znajdziemy bogactwo witamin takich jak wit. A, C, H, PP, E, B1, B2, B6 ), sole mineralne wapń, kobalt, fosfor a przede wszystkim żelazo. To ostatnie powoduje, że poziomki doskonale nadają się do leczenia anemii.

poziomkowy krzaczekOdrobinę mocniejsze w działaniu są liście poziomki. Zawierają więcej garbników i flawonoidów, co z kolei ma wpływ na ich oczyszczające i moczopędne działanie na organizm. Liście poziomki ponadto pozytywnie wpływają na obniżanie ciśnienia krwi (*) na likwidowanie stanów podrażnieniowych śluzówki przewodu pokarmowego. Wskazane jest picie liści poziomki w biegunkach, hemoroidach, osłabieniach, egzemach skórnych, krwawieniach z dróg rodnych. Roztarte poziomki przykładane na twarz, mają likwidować przebarwienia i piegi 🙂

Zewnętrznie można poziomki wykorzystać jako toniki do przemywania cery ( woda poziomkowa).

Potrzeba nam dojrzałych owoców poziomki, które rozgniatamy i przeciskamy przez gazę. Sok łączymy z mlekiem, otrzymanym płynem przemywamy twarz. Cera robi się bardziej jędrna i bielsza.

Liście poziomki można łączyć z brusznicą, smrodynią (czarna porzeczka), wzmaga się wtedy działanie wspomagające przemianę materii, zwalczające miażdżycę naczyń, leczenie kamicy nerkowej, podagry czy nadciśnienia(*).

A oto kilka starych, sprawdzonych receptur zastosowania poziomki:

przy gorączce, chorobach zakaźnych, nieżycie przewodu pokarmowego, przeziębieniach, bakteryjnych zakażeniach dróg oddechowych, nerwowości, bezsenności:

wziąć 2 łyżki stołowe liści poziomki, po jednej łyżce liścia babki, ziela majeranku, kwiatu rumianki, lipowego kwiatu lub wrzosu, srebrnika i lebiodki. Zmieszać zioła ze sobą dobrze i 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku. Parzyć około 20 minut, przykryte. Po przecedzeniu, pić ¾ szklanki naparu kilka razy dziennie. Małym dzieciom zaś podawać kilka łyżek dziennie.

Przy nadciśnieniu (na zmniejszenie ciśnienia) i miażdżycy, bierzemy 1 łyżkę stołową ziela poziomki i zalewamy ją 1 szklanką wody. Gotujemy bardzo wolniutko 5 minut, cedzimy i pijemy 1/3 szklanki wywaru 3 razy dnia.

Przy kamicy nerkowej i piasku przygotowujemy 100g ziela poziomki, 50 g liści brusznicy, 50g smrodyni (porzeczki czarnej). Mieszamy i czubatą, 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzątku . Pod przykryciem parzymy około 10 minut i pijemy (po odcedzeniu) do 3 szklanek dziennie.

Przy chorobie Burgera mieszamy 100 g liści poziomki z rumiankiem, pokrzywą wraz z 50 g świetlika, ziela bukwicy, dziurawca, rzepiku . Ziółka dobrze razem mieszamy, bierzemy 1 łyżeczkę i zalewamy 1 szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem około 20 minut. Cedzimy i wypijamy po 1 szklance ciepłego naparu dziennie.

Liście zbieramy przez cały sezon, suszymy w przewiewnym miejscu, w temperaturze do 35 stopni.

Owoce i liście zbieramy tylko z czystych ekologicznie terenów. Owoce suszymy początkowo w temperaturze 30 stopni a potem dosuszamy w temperaturze do 50 stopni.

Ja zbieram owoce, zamrażam, dodaję do mleka, do tego razowy chleb domowy i cudowna odżywka jesienią i zimą , czyszcząca krew i wzmacniająca organizm, gotowa. Polecam ten sposób tylko tym, którzy dostęp mają do prawdziwego mleka. Można też poziomki zapasteryzować, używając niewielkiej ilości wody i cukru. Takie pasteryzowane, nie tracą swych własności oczyszczających i wzmacniających. 🙂

 

Uwaga: poziomki mogą wywoływać uczulenia (alergia)

 Tu można się dowiedzieć o : http://zielarnia.com.pl/pokrzywa-zwyczajna-urtica-dioica-nadzwyczajne-dzialanie-niezwyczajnej-pokrzywy/

http://zielarnia.com.pl/lubczyk-levisticum-officinalis-ziele-czarodziejskie-o-mocach-niezwyklych/

http://zielarnia.com.pl/jemiola-ziolo-niezwykle/

MG

Bibliografia między innymi:

Zielnik dla każdego, Jan Rogala, Robert Maciej

Mała księga ziół , Anna Mazerant- Leszkowska

Zioła z Apteki Natury

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

2 komentarzeto O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
756