O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną

Niepozorne krzaczki porastają, wąwoziki leśne, skraje lasu, łąki. Czasami w środku lasu znajdujemy, ukrywające się poziomkowe polanki, pełne czerwieniutkich, aromatycznych jagódek.

Mają swoje sposoby aby ukryć się przed naszym wzrokiem w wysokiej trawie, czy w splątanych krzewinkach przetacznika.

Już w starych zielnikach polecano liście i jagody poziomki dla rekonwalescentów. Zalecał je między innymi uznany zielarz, ksiądz Sebastian Knneipp. Podług jego zaleceń, zbierane z w maju młodziutkie listki poziomki zmieszane z marzanką to doskonały substytut herbaty chińskiej. Jagody spożywane z mlekiem są doskonałe do przyrządzenia „zdrowotnego napoju” siły przywracającego po ciężkich chorobach. Według medycyny ludowej i ks. Kneippa cyt. „ działają nader skutecznie w chorobach wątroby, wypryskach skóry, artretyzmie i kamieniach wszelkich „ koniec cytatu.

W składzie poziomek znajdziemy bogactwo witamin takich jak wit. A, C, H, PP, E, B1, B2, B6 ), sole mineralne wapń, kobalt, fosfor a przede wszystkim żelazo. To ostatnie powoduje, że poziomki doskonale nadają się do leczenia anemii.

poziomkowy krzaczekOdrobinę mocniejsze w działaniu są liście poziomki. Zawierają więcej garbników i flawonoidów, co z kolei ma wpływ na ich oczyszczające i moczopędne działanie na organizm. Liście poziomki ponadto pozytywnie wpływają na obniżanie ciśnienia krwi (*) na likwidowanie stanów podrażnieniowych śluzówki przewodu pokarmowego. Wskazane jest picie liści poziomki w biegunkach, hemoroidach, osłabieniach, egzemach skórnych, krwawieniach z dróg rodnych. Roztarte poziomki przykładane na twarz, mają likwidować przebarwienia i piegi 🙂

Zewnętrznie można poziomki wykorzystać jako toniki do przemywania cery ( woda poziomkowa).

Potrzeba nam dojrzałych owoców poziomki, które rozgniatamy i przeciskamy przez gazę. Sok łączymy z mlekiem, otrzymanym płynem przemywamy twarz. Cera robi się bardziej jędrna i bielsza.

Liście poziomki można łączyć z brusznicą, smrodynią (czarna porzeczka), wzmaga się wtedy działanie wspomagające przemianę materii, zwalczające miażdżycę naczyń, leczenie kamicy nerkowej, podagry czy nadciśnienia(*).

A oto kilka starych, sprawdzonych receptur zastosowania poziomki:

przy gorączce, chorobach zakaźnych, nieżycie przewodu pokarmowego, przeziębieniach, bakteryjnych zakażeniach dróg oddechowych, nerwowości, bezsenności:

wziąć 2 łyżki stołowe liści poziomki, po jednej łyżce liścia babki, ziela majeranku, kwiatu rumianki, lipowego kwiatu lub wrzosu, srebrnika i lebiodki. Zmieszać zioła ze sobą dobrze i 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku. Parzyć około 20 minut, przykryte. Po przecedzeniu, pić ¾ szklanki naparu kilka razy dziennie. Małym dzieciom zaś podawać kilka łyżek dziennie.

Przy nadciśnieniu (na zmniejszenie ciśnienia) i miażdżycy, bierzemy 1 łyżkę stołową ziela poziomki i zalewamy ją 1 szklanką wody. Gotujemy bardzo wolniutko 5 minut, cedzimy i pijemy 1/3 szklanki wywaru 3 razy dnia.

Przy kamicy nerkowej i piasku przygotowujemy 100g ziela poziomki, 50 g liści brusznicy, 50g smrodyni (porzeczki czarnej). Mieszamy i czubatą, 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzątku . Pod przykryciem parzymy około 10 minut i pijemy (po odcedzeniu) do 3 szklanek dziennie.

Przy chorobie Burgera mieszamy 100 g liści poziomki z rumiankiem, pokrzywą wraz z 50 g świetlika, ziela bukwicy, dziurawca, rzepiku . Ziółka dobrze razem mieszamy, bierzemy 1 łyżeczkę i zalewamy 1 szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem około 20 minut. Cedzimy i wypijamy po 1 szklance ciepłego naparu dziennie.

Liście zbieramy przez cały sezon, suszymy w przewiewnym miejscu, w temperaturze do 35 stopni.

Owoce i liście zbieramy tylko z czystych ekologicznie terenów. Owoce suszymy początkowo w temperaturze 30 stopni a potem dosuszamy w temperaturze do 50 stopni.

Ja zbieram owoce, zamrażam, dodaję do mleka, do tego razowy chleb domowy i cudowna odżywka jesienią i zimą , czyszcząca krew i wzmacniająca organizm, gotowa. Polecam ten sposób tylko tym, którzy dostęp mają do prawdziwego mleka. Można też poziomki zapasteryzować, używając niewielkiej ilości wody i cukru. Takie pasteryzowane, nie tracą swych własności oczyszczających i wzmacniających. 🙂

 

Uwaga: poziomki mogą wywoływać uczulenia (alergia)

 Tu można się dowiedzieć o : http://zielarnia.com.pl/pokrzywa-zwyczajna-urtica-dioica-nadzwyczajne-dzialanie-niezwyczajnej-pokrzywy/

http://zielarnia.com.pl/lubczyk-levisticum-officinalis-ziele-czarodziejskie-o-mocach-niezwyklych/

http://zielarnia.com.pl/jemiola-ziolo-niezwykle/

MG

Bibliografia między innymi:

Zielnik dla każdego, Jan Rogala, Robert Maciej

Mała księga ziół , Anna Mazerant- Leszkowska

Zioła z Apteki Natury

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

2 komentarzeto O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
756