Kategoria: Spowolnić czas

Surówka z kiszonej kapusty i nie tylko :)
W naszym domu od zawsze, w okresie jesienno-zimowym i na wiosnę, przygotowuje się surówkę z kiszonej kapusty. Gości ona na stole nader często. Oto przepis na 4 osoby na około 3 dni. Kiszonej kapusty 50-60 dkg,pokroić na drobne cząstki, 3 duże cebule posiekać i zalać wrzątkiem na około 15 minut,Read More
Herbatka z majeranku na katary i inne przygody…
W mojej rodzinie przy przeziębieniach, infekcjach, kaszlach po infekcjach stosuję herbatkę z majeranku . Przygotowuję ją wtedy w taki oto sposób : 1 łyżka stołowa na szklankę wrzątku, pod przykryciem parzyć około 15 minut, przecedzić i pić od 2 – 4 razy dziennie w zależności od potrzeby. Posłodzić łyżeczkąRead More
Herbatki,nalewki i winka na niedźwiedzim czosnku…
Herbatka z czosnku niedźwiedziego Trzeba nam 1 łyżeczkę suszonego czosnku niedz. 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem od 10-15 minut. Przecedzić i pić 1-2 razy dziennie. W razie przeziębień do 4 razy dziennie. Uwaga po herbatce może spadać ciśnienie ! Doskonała profilaktycznie (cholesterol, nadciśnienie) i w trakcie infekcji, zapalenia oskrzeli,Read More
Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim
150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3-4 łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej (wedle smaku), szczypta bazylii suszonej, gałązka rozmarynu. (Składniki wedle smaku) u mnie w rodzinie lubią zdecydowane smaki. Oliwa jest świetna do chleba pszennego z ziołami prowansalskimi, do tego półwytrawne winoRead More
Czosnek niedźwiedzi- pasta twarożkowa
Oto jak przyrządzam twarożek w okresach zagrożeń grypowych: 30 dkg twarożku , 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, suszone pomidory 1 łyżka, sól morska do smaku, wszystko zmiksować na pastę. Smakuje super ze świeżym, domowym pieczywem. Smacznego 🙂 mg
Świąteczna szyneczka, przepis rodzinny
Święta tuż,tuż. Chcę się z Wami podzielić rodzinnym przepisem na świąteczną szyneczkę. Potrzeba nam będzie 1 kg mięsa od szynki. Mięsko kroimy na prostokątne kawałeczki, wrzucamy na parę chwil do blendera. Lekko nam „wymasuje” naszą szyneczkę. Następnie przekładamy mięso do miski i dodajemy 2 łyżeczki soli peklowej, 1 łyżeczkę cukru-pudru,Read More
Bursztynowa nalewka
W moim domu Tato i Dziadek przygotowywali nalewkę na bursztynach. Pamiętam, że jako dzieci na wakacjach na morzem, zbierałyśmy bursztynki i część oddawałyśmy Tacie i Dziadkowi. A oto nasz rodzinny przepis na nalewkę bursztynową : potrzeba nam około 50g bursztynu surowego, nie obrabianego, po prostu surowego . Zalewamy surowiecRead More
Katary, przeziębienia, rodzinne przepisy…
Wziąć 2 łyżeczki majeranku, 2 czubate łyżeczki bzu czarnego, 1 łyżeczkę kwiatów dziewanny, zalać 1 i 1/2 szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem około 15 minut. Przecedzić, osłodzić prawdziwym sokiem malinowym, lub miodem gryczanym w rutynę bogatym, lub lipowym pić 3-4 razy dziennie przy katarach gwałtonych, przeziębieniach. Do tej rodzinnej metodyRead More

Serek żółty, domowy, z czosnkiem i oregano
Serek żółty zagrodowy, domowy. Taki ser robiła moja Babcia i ja staram sie tą tradycję podtrzymać. Serek zresztą można zrobić wedle smaku i upodobania. Do zrobienia musimy mieć 1,5 l mleka tłustego, świeżego (od krowy prawdziwej), a jeśli nie mamy dostępu do ” prawdziwej krowy” to mleko tylko z woreczków,Read More

Pierniczki staropolskie (adwentowe)
Czas na wypiekanie pierniczków adwentowych. Przepis pochodzi z annałów rodzinnych, chyba gdzieś z czasów XIX wieku. Piecze się je co roku, a ciasto zarabia do tygodnia wcześniej. Oto i przepis: 1 funt (około 400g) masła świeżo bitego. ( wystarczy 200g + około 2 łyżki stołowe), 0,5 garńca mąki białej,sianej przezRead More