Kategoria: Spowolnić czas

Dzikiej rózy płatki – cudowność natury
Płatki dzikiej róży » to niesamowite moje marzenie co roku. Jak najwięcej, duuużo 🙂 Zawarte w nich olejki eteryczne powodują ten oszałamiający aromat unoszący się w powietrzu. Nektar pożądany przez owady powoduje, że niejednokrotnie wieczorową porą podczas „różobrania”, spotykaliśmy słodko śpiące , w różnych pozycjach w kwiatach trzmiele. 🙂 ToRead More

Syrop (miodek) z mniszkowych kwiatków – syropek z mniszka
Syrop (miodek) z mniszkowych kwiatków – syropek z mniszka Potrzeba nam będzie do tego starego, rodzinnego przepisu cały słój litrowy kwiatków mniszka, cukru lub miodu lipowego około 10 łyżek, od 1 – 2 łyżek spirytusu 75%. I cóż dalej? Kwiatki mniszkowe przesypujemy lub zalewamy miodem, warstwa po warstwie, ugniatamy tak,Read More

O glistniku …
„Wkręca się w oczy żółtnik majowy, ku słońcu chyląc swe złote głowy, wraz z jaskółkami w kwiat się zamienia, a gdy jaskółek klucz się oddali, złotnik przekwita za nimi z żalu” . 🙂 Wiersze i wierszyki. „Zbiór wierszyków rodzinnych”

Garniec pełen smaków- rogaliki z różą- przepis rodzinny
Dziś w mojej magicznej kuchni zapraszam Was na smakowite rogaliki, pełne aromatycznej róży, kruche i delikatne. Przepis mojej Babci to wspomnienie dzieciństwa, ciepła rodzinnego domu, uroku sobotnich wieczorów. Co nam będzie potrzebne? 1 kostka miękkiego masła, 4 łyżki gęstej śmietany, ½ szklanki cukru, wanilia, 3 żółtka, 4 szklanki mąki, 2Read More

Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem
Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : “szpinakową szarlotką” 🙂 Co będzie nam potrzebne? Prostokątna blacha (jak do szarlotki) lub garnek z kamiennym dnem. Do ciasta: ¾ kostki masła, lub 100g masła i 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstościRead More

Garniec pełen smaków: zupa z suszonych pomidorów, domowa zupka na pomidorkach suszonych
(Filmik) 🙂 Dzień dobry, dzis pokażę, jak szybciutko ugotować pyszną zupę pomidorową, z suszonych (polskich) pomidorków. 🙂

Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?
( Filmik) Dzisiaj pokażę, jak zrobic świeżutkie, domowe masełko. Jak pozyskać z niego prosto maślankę . Zaczynamy ? 🙂 Przypomniałam sobie, że wspominam w przepisie o soli, jest to oczywiście niekonieczny dodatek, Masło i bez tego będzie udane. Sól nie wpływa na smak masła tylko na smak maślanki. Ja solęRead More

Pokrzywa, jak ją zbierać, kiedy i jak suszyć ?
Pokrzywa (Urtica dioica)» jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Leczniczych przez duże „L”. Możemy samodzielnie nazbierać sobie pokrzywy, zrobić sok lub nalewkę, ususzyć lub wykorzystać kulinarnie 🙂 Kiedy zbieramy pokrzywę ? Pokrzywę zbieramy od kwietnia do maja (zależy od regionu). Przed zakwitnięciem. Kwitnienie pozbawia pokrzywę wielu substancji czynnych a wzbogacaRead More
Stary przepis domowy na syrop z kwiatów podbiału.
Potrzeba nam dużo kwiatków podbiału», zbieramy go w marcu, z dala od dróg i innych niezdrowych obiektów. Ciasno układamy w słoju przesypując cukrem (dużo). Odstawiamy w ciemne miejsce i ciepłe , żeby puścił nasz podbiał sok. Trwa to około 2,3 dni. Po tym czasie, cedzimy nasz sok mocno go odciskając.Read More