Kategoria: Kuchenna magia

Ocet jabłkowy, przepis rodzinny

Do zrobienia octu jabłkowego» potrzeba nam około 1- 1,5 kg jabłek. Mówiąc szczerze , to robię tak, jak to robiła moja Babcia, to znaczy, że zbieram i ugniatam w słoju nie tylko jabłuszka (bez gniazd nasiennych) ale i skórki pozostałe z obierania jabłek do innych celów kulinarnych 🙂 . JabłkaRead More

Imbirowo- marchewkowy syropek na grypę i kaszel.

Imbiru:» od 5-10dkg obrać ze skórki i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, około 2 godzin. 2 -3 większych marchewek umyć, obrać , imbir i marchewkę zblenderować lub zetrzec na drobnej tarce. Przełożyć do słoika, dodać 3-6 łyżek miodu (najlepszy miód gryczany, zawiera dużo naturalnej rutyny), 1 ½ – 2 cytrynRead More

Moja, domowa nalewka rokitnikowa…

Mój domowy przepis na nalewkę rokitnikową: Potrzeba nam 1 – 1 1/5 kg owoców z rokitnika , owoce myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy 1 l spirytusu 75%.. Odstawiamy nasz nalew w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni. Przez ten czas co 2,Read More

Na reumatyzm i bóle artretyczne, receptura ze starego zielnika

Ze starego zielnika przepis na ”bóle artretyczne i reumatyzmu męczenie” smorodziny (porzeczka czarna) suszonej 100g, wierzbowej kory 50g, tawuły (wiązówki) 50g zmieszać nader dokładnie i do słoja szklanego (suchego) przesypać. Łyżkę kopiastą (od zupy) wziąć mieszanki i zalać wrzątkiem (1 szklanka). Gotujemy miksturę , pod przykryciem około 5 minut naRead More

Na biegunki, nieżyty, niestrawności, przepis dawny…

Wziąć po łyżce kwiatu rumianku, liścia porzeczki czarnej, ziela majeranku, liścia babki, wymieszać dokładnie. 1 łyżkę zmieszanych ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody odstawić na 20 minut (pod przykryciem). Przecedzić i pić kilka razy dziennie po ¾ szklanki naparu .  

Układu moczowego bolączki, zatrucia kamice nerkowe i gorączki…przepisy dawne

Przy chorobach układu moczowego, zatruciach, gorączce, kamicy moczowej: ziela wrzosu, porzeczki czarnej liści suszonych, mniszka lekarskiego korzenia, ziela skrzypu, liści pokrzywy wziąć po 50g . zmieszać dokładnie. Przesypać do słoja. Zabrać 1 łyżkę, zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem około 15-20 minut. Przecedzić i pić ½ szklanki naparu ziołowegoRead More

Smrodynia (Ribes nigrum) – porzeczka czarna czy zapomniana?

Porzeczka czarna (Ribes nigrum), krzewiasta roślina, kojarząca mi się z domem rodzinnym a zwłaszcza z ogródkiem okalającym dom. Wąska alejka wysadzana z jednej strony agrestowymi i porzeczkowymi krzakami. Smorodzina (tak nazywała krzewy porzeczki czarnej moja Babcia), wydawały specyficzną woń. Ich czarne, słodkawe, jagody o aromacie jedynym w swoim rodzaju tryskałyRead More

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z mąki żytniej razowej z żurawiną

Ten chleb tak posmakował mojej rodzince , że ostatnio piekę go co najmniej 2 razy w tygodniu. 🙂 Co nam będzie potrzebne ? Zakwas żytni około ¾ słoika 1,2 l. Podaje ilość już po wyrośnięciu zakwasu. Na dnie zostawiam zawsze 4 łyżki do następnego pieczenia. U mnie to szybko idzie,Read More

Domowy, marynowany serek :)

Potrzeba nam około 20-30dkg białego, domowego serka. Nie kwaśnego:) Przygotowujemy go z 3-4 litrów Prawdziwego mleka lub mleka w woreczkach (nigdy z kartonów ). Mleko (słodkie) podgrzewamy do około 60-70- stopni i dolewamy od 5 – 7 łyżek octu winnego (najlepiej domowego). Delikatnie zamieszamy i podgrzewamy na małym ogniu doRead More

Grypa ( influenza) – choroba inna co roku…

Grypa- infekcja wywołana przez wirusy, roznosi się drogą kropelkową, co roku inny szczep wywołuje zakażenia, objawy są do siebie niezwykle podobne. Ale stopień zjadliwości jest za każdym razem inny. Wysoka temperatura, ból głowy i niekiedy oczu, ból mięśni i stawów, odczucie totalnego „rozbicia”. Katar», kaszel, ból gardła. Trudno jest opracowaćRead More