Kategoria: układ pokarmowy(trawienie,nadwkasota,wrzody,jelita,niedokwasota,skurcze żołądka, zgaga,drożdzaki Candida Albicans) i innei inne

Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) płucnik po prostu …
„Miodunka plamista płucnikiem zwana, boć w bolączkach suchotnych bywa stosowana ” * Miodunka plamista znana od wieków , roślinka lecznicza ustrajająca wychłodzone po zimie lasy, wraz z pojawiającymi się pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Miodunka uwielbia lasy liściaste a zwłaszcza bukowe. Wyrasta do 30 cm, otulona w szerokie , jajowate liście,Read More

Lubczyk (Levisticum officinalis) ziele czarodziejskie, o mocach niezwykłych :)
Lubczyk (Levisticum officinalis), zioło od wieków stosowane w ludowej medycynie, obiekt nieraz czarodziejski niemal. Z XVI wiecznego poradnika „czarownic” możemy się dowiedzieć , iż 1 października wykopany z korzeniem i nacią „ wielkie i znamienne skutkami czyni życie małżeńskie, roztyrki i niezgody w nim równa „ . 🙂 Lubiły LubczykRead More

Tajemnice Kozieradki pospolitej( Trigonella foenum-graecum)- mało znana a tak niezwykła roślinka.
Moją opowieśc o Kozieradce pospolitej zacznę od cytatu : „ Należy sól z północnych krajów wziąć i pomieszać z alabastrowym proszkiem, dodać strąków kozieradki, jej ziarna, łupin kozieradki utartych na pył w proporcji 1:1 a wszystko to zalewać oliwą i w skórę wcierać” ot i prosty sposób na zachowanie urodyRead More

Rokitnik (Hippophae rhamnoides L.) pomarańczowa magia …
Rokitnik jeszcze bardzo mało doceniany w Polsce. Nadal częściej uprawiany jest dla ozdoby i uciechy oczu aniżeli dla zdrowia. A szkoda, bowiem Rokitnik zwyczajny to nader niezwykła roślina. Olbrzymie bogactwo substancji biologicznie czynnych , stawia tę roślinę wysoko w kategorii roślin leczniczych. Zawiera rokitnik ( (Hippophae rhamnoides L.) w swymRead More

Smrodynia (Ribes nigrum) – porzeczka czarna czy zapomniana?
Porzeczka czarna (Ribes nigrum), krzewiasta roślina, kojarząca mi się z domem rodzinnym a zwłaszcza z ogródkiem okalającym dom. Wąska alejka wysadzana z jednej strony agrestowymi i porzeczkowymi krzakami. Smorodzina (tak nazywała krzewy porzeczki czarnej moja Babcia), wydawały specyficzną woń. Ich czarne, słodkawe, jagody o aromacie jedynym w swoim rodzaju tryskałyRead More