Kategoria: stany zapalne w organizmie (wirusy, bakterie, borelioza, pierwotniaki i inne)
Orzech czarny ( (Juglans Nigra, Black Walnut)
Orzech czarny ( (Juglans Nigra, Black Walnut) , to drzewo orzechowe, występujące w naturze na terenach Ameryki Północnej. Osiąga wysokość do 35 m. Średnica pnia czarnego orzech to około 2 metrów. Kora drzewa orzecha czarnego ma kolor od szarego do czarnego, jest pokryta głębokimi bruzdami. W Polsce rzadko występuje, aRead More

Olejek z drzewa herbacianego, niezwykłość natury
Drzewo herbaciane– Tea Tree Oil- Melaleuca Alternifolia Cudowny olejek z drzewka herbacianego Melaleuca alternifolia », to prawdziwa apteka w miniaturze. Rdzenni mieszkańcy Australii stosowali rozgniecione liście herbaciane na rany i trudno gojące się infekcje skórne. Ten dar natury, to jeszcze jeden przykład jak przyroda potrafi nas obdarzać roślinami o takRead More

Srebro koloidalne – poznajmy je bliżej
Srebro koloidalne Koniec ery antybiotyków ? Nadużywanie antybiotyków do prowadziło do naruszenia swoistej równowagi w świecie bakterii i wirusów. Spowodowało iż wiele z nich na wskutek ewoluowania i mutacji uodporniło się na współcześnie dostępne nam antybiotyki i przekazało tę „oporność” innym patogenom. Według ekspertów najbliższe lata nie przyniosą zmian jeśliRead More

Czarnuszka – „zaczarowane” ziarenka
Czarnuszka, moc drobniutkich ziarenek. Czarnuszka (Nigella sativa L.)»(tu kupisz) nazywana jest również czarnym kminem, kolendrą rzymską, złotem faraonów, kąkolnicą. Jej wspaniałe własnosci lecznicze znane są od czasów starożytnych. U nas doceniano czarnuszkę jako przyprawę , pieczywo z czarnuszką odznacza się niesłychanym aromatem i charakterystycznym smakiem. Wychwalają Czarnuszkę również Ci ,Read More

Kurkuma przyprawa czy lek?
Kurkuma źródło kurkuminy. Kurkuma (Curcuma longa) lub Ostryż długi», zioło znane i występujące powszechnie na terenach Azji Połud. Wschodniej od ponad 5 tys. lat. Nazywane też ostryżem długim, żółcieniem, szafranicą. Jego intensywnie żółty kolor spowodował, że wykorzystywana była i jest Kurkuma jako barwnik spożywczy, dodatek i przyprawa smakowa do potraw.Read More

Cudowny olejek pichtowy, wszystkie jego tajemnice :)
Olejek Pichtowy(łac. Oleum Abies Sibiricae) z syberyjskiej jodłybiałokorej – drzewa zdrowia . Stosowanie tego małego cudu natury to między innymi świetny, domowy sposób na katar i przeziębienia. Jesień , szaruga, wiatr i deszcz . Pora to jak znalazł dla wirusów i bakterii nieustannie atakujących nasze organizmy. Natura nie pozostawi nas bezRead More