Czarnuszka – “zaczarowane” ziarenka
Czarnuszka, moc drobniutkich ziarenek.
Czarnuszka (Nigella sativa L.)»(tu kupisz) nazywana jest również czarnym kminem, kolendrą rzymską, złotem faraonów, kąkolnicą. Jej wspaniałe własnosci lecznicze znane są od czasów starożytnych. U nas doceniano czarnuszkę jako przyprawę , pieczywo z czarnuszką odznacza się niesłychanym aromatem i charakterystycznym smakiem. Wychwalają Czarnuszkę również Ci , którzy wyrabiają sami w domu sery “zagrodowe”, dodatek odrobiny czarnych ziarenek, niezwykle uszlachetnia ich smak . Jednak największą popularność czarny kmin zawdzięcza swym niezaprzeczalnie silnym zaletom prozdrowotnym. Przetrwało do naszych czasów powiedzenie, że czarnuszka leczy wszystko poza śmiercią. Czarnuszka stosowana była jako zamiennik pieprzu dla osób z problemami żołądkowymi. Czarnuszka (Nigella sativa L.) dostępna jest w obrocie w postaci olejowej (płynnej), surowca (nasionka) i kapsułek.
Czarnuszka zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i linolenowy), niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia , serca, utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. W składzie Czarnuszki znajdziemy też ponad 15 aminokwasów, w tym 8 egzogennych, to znaczy tych, które trzeba dostarczać organizmowi z zewnątrz.
Wśród tych 15 są mi : tryptofan, metionina,leucyna, lizyna, treonina, walina, izoleucyna,fenyloalanina. Istotnymi substancjami które wzmacnają działanie oleju z czarnuszki są olejki eteryczne .
Wykazują one silne własności:
przeciwwirusowe,
przeciwbakteryjne przez co biorą czynny udział w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych,
alergii,
grzybic .
Stwierdzono również ,że czarny kmin wykazuje silne działanie antyalergiczne. Badania naukowe z ostatnich lat donoszą o antyrakowych właściwościach Oleju z Czarnuszki».
W medycynie ludowej, tradycyjnej stosowana była Czarnuszka:
w leczeniu świądu,
wysypki,
opryszczki.
Wybitnie poprawia odporność,
pomaga szybciej zwalczyć grypę,
zapobiega zakrzepom i zatorom.
Pamiętajmy, że kupując olejek z czarnuszki należy zwrócić uwagę aby był to olej tłoczony na zimno, nierafinowany i pozbawiony chemii.
Trzeba też pamiętać, że przy stosowaniu czarnego kminu należy bardzo przestrzegać sposobu przyjmowanie, ponieważ w zbyt dużych dawkach może on być toksyczny. Nie podajemy olejku z czarnego kminu niemowlętom i noworodkom, nie mogą jej (czarnuszki) stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
mg
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.