Dobry chleb

CHLEBEK_0061

Dobry chleb

Pieczenie chleba jest jak muzyka. Łagodzi obyczaje, przywraca harmonię.

Dobry chleb to nasza energia, nasz podstawowy składnik pożywienia. Ale gdzie tu obecnie dostać prawdziwie dobry, uczciwie zrobiony chleb? Według mnie poprostu należy go sobie wypiec samemu. Można chleb upiec na drożdżach, można na zakwasie i nie są to żadne czary. Oto jeden z prostych przepisów na chlebek drożdżowy. Musimy zaopatrzyć się w mąkę pszenną razową, żytnią ( nie razową), i białą pszenną luksusową . Potrzebne nam będzie około 5dkg drożdży, woda źródlana lub zwykła letnia przegotowana, możemy też (ale nie musimy) dodać 2 łyżki Oliwy i 2 szklanki mleka lub maślanki.
Ten przepis jest bez zaczynu . 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1 szklanka mąki żytniej, 1 1/2 szklanki mąki pszennej luksusowej wsypujemy do miski , dodajemy 1 łyżeczkę soli (najlepiej morskiej), rozprowadzamy 5 dkg drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody i dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Drożdże wlewamy do miski dodajemy 2 szklanki maślanki lub wody, oliwę, ziarna ( te które lubimy najbardziej) do tego chleba pasuje np kminek i odrobina siemienia lnianego. Ciasto zarabiamy, jeżeli jest za bardzo gęste to dodajemy z wyczuciem wody. Musi być gęste ale nie gliniaste. Ciasto z mąką żytnią  bardzo się klei. Przygotujmy sobie naczynie z wodą i moczmy w nim ręce podczas wyrabiania ciasta. Najlepiej jest robić to mikserem. Pamietajmy jednak o tym żeby go nie przegrzać!. Ciasto ręcznie wyrabiane to czas około 10-15 minut , dobrym mikserem około 5 minut.

Po wyrobieniu ciasta , posypujemy jego wierzch odrobiną mąki i palcami sprawdzamy jego elastyczność robiąc w nim lekkie dziurki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto chlebowe wykładamy na wysypaną mąką i otrębami stolnicę , przez chwilę zarabiamy ciasto po czym formujemy bochenek (patrz chleb na zakwasie) lub przekładamy do foremek , wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia. Ja używam tylko papieru do pieczenia, sprawdza sie świetnie a wystające jego fragmenty z form ułatwiają wyciąganie chlebka po upieczeniu. Wierzh smarujemy jajem z wodą , posypujemy obficie ziarnami np czarnuszką . Dajemy do wyrośnięcia na około 20 – 25 minut (tak żeby nam nie wyrósł za bardzo). Pieczemy w temp.220 stopni przez 25 minut i 170 przez kolejne 30 minut. Gdyby chleb nam się za bardzo przyrumieniał możemy nakryć go folią aluminiową. Po tym czasie wyciągamy nasz chleb z pieca i od razu wykładamy z formy na deseczkę drewnianą lub metalową kratkę.

przekrojchleba

Zapach pieczonego w domu chleba to chyba najpiękniejsza woń domowego ogniska, spokoju i zatrzymanego na moment czasu.

 

 

Zobacz też: http://zielarnia.com.pl/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie-z-maki-zytniej-razowej-z-zurawina/

One Commentto Dobry chleb

Pozostaw odpowiedź Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z mąki żytniej razowej z żurawiną – Herb Apis: blog Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.