Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z mąki żytniej razowej z żurawiną

Ten chleb tak posmakował mojej rodzince , że ostatnio piekę go co najmniej 2 razy w tygodniu. 🙂

Co nam będzie potrzebne ? Zakwas żytni około ¾ słoika 1,2 l. Podaje ilość już po wyrośnięciu zakwasu. Na dnie zostawiam zawsze 4 łyżki do następnego pieczenia. U mnie to szybko idzie, wyciągam zakwas wieczorem z lodówki, dolewam 0,5 szklanki ciepłej wody (przegotowanej) i dosypuję mąki żytnie razowej do gęstości śmietany. Podkarmiam zakwas jeszcze 2 -3 razy na drugi dzień. Zakwas wyrośnięty przekładam do miski mojego robota „chlebowego”, dodaję 1,5 łyżeczki morskiej lub himalajskiej soli, 1,5 łyżeczki cukru (jak ktoś się krzywi to może dać 1 łyżkę miodu kwiatowego) :

Dolewam 1.5 szklanki wody letniej, 5-6 szklanek mąki orkiszowej + 2 szklanki mąki żytniej chlebowej.

ciasto chleboweDSC_0181Polecam mąki prosto z młyna, jeżeli oczywiście nastawiacie się na regularne pieczenie chleba. Ja mam szczęście ponieważ stary , młyn z tradycjami jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Na dodatek latem przechodzimy na spacerach obok pięknych łanów zbóż, które potem zamienia mój znajomy Pan Młynarz w mąkę .

Piekłam na mąkach z marketów i muszę przyznać, że moja rodzina odczuła różnicę . I doceniła. Wracając do chleba, całość wyrabiam robotem „chlebowym: (hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego) najpierw wolno, około 5 minut potem szybciej , około 7 minut.

Dodaje około 5-6 łyżek żurawiny . Przykrywam całość ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Żeby przyśpieszyć cykl wyrastania ciasta, wkładam miskę do piekarnika, nastawiając temperaturę na 50 stopni.

ciasto1Ciasto u mnie na wsi wyrasta o dziwo bardzo szybko bo około 1-3 godz. Po wyrośnięciu formuję dwa bochenki dla syna w foremce, dla pozostałych bez 🙂

Gotowe bochenki rosną sobie około 1-2 godzin, z opowiadań wiem , że nieraz czeka się i 4-6 godzin.

Gotowe, wyrośnięte chlebki piekę najpierw w 22o stopniach przez 35 minut a potem w 170 stopniach 25 minut. Po tym czasie gotowe bochenki układam na kratce, żeby „pooddychały” około 6-8 godzin. (Pilnując przy tym żeby „szkodniki „ się do nich nie dobrały 🙂 )

Uwielbiam piec prawdziwe, domowe chleby, wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu, daje poczucie „zwolnienia czasu”, relaksu i dopełnia harmonię domowego ogniska 🙂

DchlebSC_0176Tak, tak uprzedzam pytania, na początku wyrabiałam ciasto w rękach „ umączone dłonie dzierżąc w dzieży” jak mówi poeta. Ale „umączone” dłonie szybko zaczęły się robić „umęczone”, w związku z tym zainwestowaliśmy w doskonały, niedrogi sprzęt do wyrabiania ciasta chlebowego.

kromeczki

Ponadto cała rodzina po pół roku „bycia” tylko na domowym pieczywie pozbyła się całkowicie dolegliwości związanych z jelitami i ich perystaltyką. 🙂

Smacznego 🙂

Zobacz fragment poezji o chlebie 🙂 http://zielarnia.com.pl/o-chlebie/

http://zielarnia.com.pl/dobry-chleb/

 

One Commentto Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z mąki żytniej razowej z żurawiną

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
746