Kiszona kapusta, taka zwyczajna, a tak niezwykła

DkapustaSC_0121

Kapusta (Brassica oleracea), warzywo tak zwyczajne, że aż czasami uważane za prostackie. Kojarzy się nam z kotletem, golonką, żeberkami. Myślimy, jakaż ta kapusta ciężkostrawna, wzdymająca wręcz „nieelegancka”. Nic bardziej błędnego! To tylko potrawy z którymi ją zwyczajowo jadamy mogą być czasami ciężkostrawne. Świadomie piszę „czasami” ponieważ sposób termicznej obróbki naszych tradycyjnych „mięsiw” , wpływa na ich większą lub mniejszą lekkostrawność.

Kiszona kapusta, około XVII wieku była jedynym źródłem witamin, minerałów. Doceniana szczególnie na „przednówku”, stanowiła jeden z głównych, magazynowanych zapasów na zimę. Stanowiła również wyposażenie „apteczki” na statkach . Wprawdzie nikt z ówcześnie żyjących czy też żeglujących ludzi nie słyszał o witaminach, ale za to szalenie mieliśmy rozwiniętą intuicję, bardziej kierowaliśmy się instynktem, obserwacją przyrody i to właśnie te wewnętrzne przemyślenia podpowiedziały naszym przodkom, że spożywanie kapusty kiszonej zapobiega szkorbutowi, przeziębieniom, grypie, odmrożeniom, owrzodzeniom. Kapusta kiszona była niejako stosowana również jako antybiotyk. Wspaniale reguluje procesy trawienne, poprzez procesy fermentacyjne kapusty i bakterii biorących w nich udział , wytwarza się kwas mlekowy, który rewelacyjnie oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, nawet pasożytów, wpływając na wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.

Kapustę kiszoną otrzymuje się w procesie fermentacji. W procesie tym uczestniczą bakterie z rodziny Lactobacillus, Pediococcus oraz Leuconostoc. Ugniata się, wcześniej poszatkowaną kapustę w beczkach (dawniej dębowych), dodając sól. Tak przygotowaną kapustę „kisi” się, przechowując ją w chłodnych, suchych miejscach np. piwniczkach.

Kapusta kiszona to prawdziwe remedium na niektóre schorzenia. Sok z niej od dawien dawna służył jako lekarstwo przy braku odporności, leczy obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody, stosowany jest przy anemiach, leczy wrzody. Wystarczy sok pić przez około 2 – 3 tygodni a obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody znikają.

Okłady z soku z kiszonej kapusty wykorzystywano przy leczeniu stanów zapalnych stawów, przy leczeniu małych zranień, wrzodów.

Zawartość indoli, substancji czynnych zawartych w kapuście, ma wpływ na zahamowywanie rozrostu niektórych nowotworów takich jak rak jajników, piersi a u mężczyzn – prostaty.

Stanowi kapusta kiszona również kopalnię witaminy C, jest ona świetnie przyswajalna przez organizm, bogata jest też w witaminę B, siarkę której charakterystyczny zapach ulatnia się podczas gotowania, beta- karoten, wit. E, P. sulforanu. Sulforan wykazuje działanie łagodzące stany zapalne przewodu pokarmowego, przeciwnowotworowe i zabijające Helicobacter P.

Kapusta to także źródło minerałów takich jak magnez, potas, żelazo (anemia), wapń.

W starożytności lekarze leczyli kapustą między innymi takie choroby jak : wrzody żołądka, dwunastnicy, reumatyzm, zaparcia. Sok z kapusty jak i sama kapusta wykazuje działanie silnie oczyszczające organizm. Obniża możliwość zapadnięcia na raka żołądka i jelita grubego. Wspiera działanie wątroby, pęcherzyka żółciowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, zapobiega miażdżycy naczyń, skuteczna jest kapusta również przy zwalczaniu gośćca.

kiszonkaDSC_0135Kapusta kiszona w domu i pasteryzowana w słoiczkach

U nas w domu w okresie jesienno- zimowym i wczesną wiosną, przygotowywało się raz w tygodniu surówkę z koszonej kapusty, marchewki, jabłek i cebuli. Stanowi to wspaniałe uzupełnienie witamin i minerałów, w sposób przez nasze organizmy najbardziej „lubiany” bo naturalny.

Polecamy też picie soku z kiszonej kapusty ½ szklanki 1-3 razy dziennie, rano przed śniadaniem i wieczorem, 15 min. po kolacji .

Pamiętajmy, iż do gotowanej kapusty należy zawsze dodać kminek lub kolendrę, cząber, jałowiec lub liść laurowy. Jeżeli jesteśmy wybitnie uwrażliwieni na potrawy z kapusty, to dobrze jest napić się np. filiżankę naparu z mielonego kminku. Może być też naparzony koper włoski.

Nie zapominajmy o prostych, naturalnych dla nas i dla naszej strefy klimatycznej źródłach zdrowia. Kapusta kiszona to 100g- 20 kcal, 0,90g  białka, 1,40 g węglowodanów, 0,14 g  tłuszczu jest więc nie tłucząca , niskokaloryczna, dobrze się sprawdza w dietach odchudzających  a przedewszystkim jest szalenie zdrowa.

Korzystajmy z mądrości naszych babć i dziadków. Nie zapominajmy o takiej niby siermiężnej i poczciwej a jakże przecież niezwykłej – Pani Kapuście Kiszonej 🙂

MG

6 komentarzyto Kiszona kapusta, taka zwyczajna, a tak niezwykła

  1. […] naszym domu od zawsze,  w okresie jesienno-zimowym i na wiosnę, przygotowuje się surówkę  z kiszonej kapusty. Gości ona na stole nader często. Oto przepis na 4 osoby na około 3 dni. Kiszonej kapusty 50-60 […]

  2. […] mamy stwierdzoną bakterię Helicobacter Pylori to w naszej diecie nie powinno zabraknąć czosnku, kapusty kiszonej, brokułów, których występuje sulforafan, substancja zapobiegająca nowotworom, zabijająca […]

  3. […] Brokuły. niektórzy za nimi przepadają , a niektórzy odwracają od nich wzrok. A przecież jest to jedno z najbardziej cennych warzyw. Jego wspaniałe własności stosunkowo niedawno zostały odkryte. Zawarty w nich Sulforaphan jest substancją pozwalającą na zminimalizowanie zachorowania na raka, z powodzeniem stosowany być może w schorzeniach stawów  i w leczeniu wrzodów. Niestety jest to substancja niezwykle wrażliwa na temperaturę i dlatego brokuły powinniśmy spożywać w postaci sałatek lub lekko tylko obgotowane. Dostępne też są na rynku gotowe preparaty zawierające czysty Sulforaphan . […]

  4. […] ludowej stosowano ją jako doskonały środek p/pasożytniczy, p/ wirusowy, p/bakteryjny np (Helicobacter Pyliori). Olejki wykazują działanie zwalczające drożdżaki, używane były w infekcjach gardła, krtani, […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
704