Brokuły, dlaczego warto je jeść?

Brokuły. niektórzy za nimi przepadają , a niektórzy odwracają od nich wzrok. A przecież jest to jedno z najbardziej cennych warzyw. Jego wspaniałe własności stosunkowo niedawno zostały odkryte. Zawarty w nich Sulforaphan » jest substancją pozwalającą na zminimalizowanie zachorowania na raka, z powodzeniem stosowany być może w schorzeniach stawów  i w leczeniu wrzodów. Niestety jest to substancja niezwykle wrażliwa na temperaturę i dlatego brokuły powinniśmy spożywać w postaci sałatek lub lekko tylko obgotowane. Dostępne też są na rynku gotowe preparaty zawierające czysty Sulforaphan .

IMG_5244

Ta propozycja jest dla osób nie szczególnie lubiących to niezwykłe warzywo 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
672